Romana Tomc: Poklon Václavu Havlu v Evropskem parlamentu

  Objavljeno: Četrtek, 06.07.2017    Rubrika: Sporočila za javnost
  Otvoritev
  Včeraj je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani slavnostno odprl novo krilo stavbe Evropskega parlamenta v Strasbourgu, ki je ime dobilo po Václavu Havlu, nekdanjem predsedniku Češke republike. Václav Havel je javnosti znan predvsem kot borec za človekove pravice, demokracijo in pravno državo.

  »Češka je ena izmed držav, ki je uspešno izvedla prehod iz bivšega totalitarnega sistema v demokracijo in kasneje tudi vstopila v Evropsko unijo. K temu je veliko doprinesel prav Václav Havel, ki je prihodnost svoje države videl v Uniji, ki se zavzema za spoštovanje človekovih pravic in stremi k izboljšanju življenjskega standarda svojih državljanov« je povedala evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS).

  Evropska unija ceni in daje poudarek državnikom, katerih vrednote predstavljajo bistvo in temelje Unije. Temu primerno so včeraj tudi obeležili spomin na bivšega češkega predsednika. Romana Tomc je ob tem povedala: »Menim, da bi se na primeru prehoda Češke v demokratično državo in državniške drže njenega takratnega predsednika, lahko veliko naučili tudi Slovenci. Želimo si namreč gospodarsko razvito, socialno in pravično državo, ki temelji na demokratičnih vrednotah. Totalitarni režimi, ki so povzročili ljudem ogromno gorja, morajo za vedno ostati preteklost. Njihovo poveličevanje in obujanje predstavlja zanikanje demokracije, razvoja in vseh vrednot, na katerih temelji Evropska unija.«


  Foto: Antonio Tajani FB
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let