ROMANA TOMC: »POOSTREN NADZOR NA NOTRANJIH MEJAH KAŽE NA NEZAUPANJE DRŽAV ČLANIC V VARNOST EU«

  Objavljeno: Torek, 16.05.2017    Rubrika: Sporočila za javnost
  Romana siv strasbourg
  Evropska poslanka Romana Tomc je na tokratnem plenarnem zasedanju spregovorila o, še vedno pereči temi, nadzoru na mejah med Slovenijo in sosednjimi državami, članicami Evropske unije (EU). Do vstopa Hrvaške v Schengensko območje je južna slovenska meja tudi meja Schengenskega območja, zato je z uvedbo Uredbe o nadzoru Schengenske meje seveda prišlo do sprememb pri prehodu iz ene države v drugo.

  Evropska poslanka Romana Tomc je v svojem nagovoru poudarila: »Namen vzpostavitve Schengenskega območja je prost prehod med državami članicami. Ena izmed temeljnih pravic državljanov Unije je prav svoboda gibanja, brez katere si danes težko predstavljamo potovanje znotraj EU. Naloga mejnih držav članic schengenskega območja je, da zagotovijo dobro varovanje zunanjih meja, v nasprotnem primeru Schengen zgubi svoj smisel. Vendar zaradi poostrenega nadzora, ki je posledica začetka izvajanja Uredbe o nadzoru schengenske meje, ponekod prihaja do podaljšanega čakanja na mejah.«

  Nepripravljenost obeh vlad, slovenske in hrvaške, je povzročila dolge čakalne dobe pri prehodu meje. Kot odgovor je Evropska komisija pripravila podrobnejše smernice za izvajanje sistematičnega nadzora na slovensko-hrvaški meji. Te sicer dopuščajo prehod iz sistematičnega na ciljno usmerjen nadzor v primeru zastoja na meji, a po besedah evropske poslanke Romane Tomc to ni rešitev, s katero bi bili lahko zadovoljni. »Težava ni le v slovensko-hrvaški meji, poostreni nadzor na meji s Slovenijo sta namreč uvedli tudi Avstrija in Italija. To kaže predvsem na nezaupanje držav nadzoru in varnosti v EU,« dodaja evropska poslanka Romana Tomc.

  Nadzor na meji med Italijo in Slovenijo naj bi sicer trajal le tekom srečanja vrha držav G7, a zagotovo obstaja tudi možnost podaljšanja: »Odločiti se bomo morali, ali bomo skrbno varovali zunanjo schengensko mejo ali pa bodo notranje meje spet postale realnost. Upam, da se bomo odločili za prvo možnost in tudi temu vprašanju posvetili več pozornosti« je svoj govor zaključila evropska poslanka Romana Tomc.
   
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let