Proti dvojnim merilom in za več preglednosti pri obdavčevanju

  Objavljeno: Torek, 04.07.2017    Rubrika: Zadnje novice
  CBCR
  Na agendi plenarnega zasedanja je danes tudi direktiva o razkritju davčnih informacij v zvezi z dohodki nekaterih podjetij in podružnic. Evropski parlament že dolgo poziva k poročanju po državah kot ključnemu instrumentu za učinkovito preprečevanje mednarodnih davčnih utaj in izogibanja davkom. Ocenjeno je namreč, da so javni proračuni, zaradi izogibanja davkom, na letni ravni prikrajšani za kar 50 do 70 milijard evrov. »Podjetniško okolje je zahtevno. Konkurenca je neizprosna in preživijo samo najboljši. Da bi bili boljša od konkurence, podjetja uporabljajo različne metode, ki so lahko legalne, vendar so pogosto daleč od tega, da bi bile moralne« je v svojem nagovoru poudarila evropska poslanka Romana Tomc.

  Številna multi-nacionalna podjetja preusmerjajo svoje dobičke v države z nižjimi davčnimi stopnjami. Nov predlog zakonodaje želi razkriti tovrstne prakse izogibanja davkom, podjetja bodo namreč morala javno objavljati podatke o tem, koliko davka plačujejo v posameznih državah, s čimer bi pripomogli k večji davčni preglednosti. »Zakonodajalec je tisti, ki postavlja pravila in je zato odgovoren, da jih postavi tako, da bodo pravična. Upam, da bo obveznost poročanja zagotovila večjo preglednost in pripomogla k temu, da se bodo davki plačevali tam, kjer se dobiček dejansko ustvarja. Hkrati moramo paziti na to, da bodo obveznosti podjetij v EU primerljive z obveznostmi podjetij iz preostalega sveta. To kar imamo danes na mizi je kompromis s katerim smo naredili korak naprej, vendar smo, po moji oceni, še daleč od tega, da bi zagotovili davčno pravičnost« predlog komentira Romana Tomc.

  Točka, ki je med poslanci povzročila najbolj vroče razprave, je meja konsolidiranega dohodka podjetij, katera bodo morala javno objavljati podatke. Ta je postavljena na 750 milijonov evrov: »Ocenjujem, da direktiva ne bo imela velikega vpliva na delovanje slovenskih podjetij, saj jih kriterije za poročanje ne bo doseglo niti deset. Poleg tega je, v skladu z veljavno slovensko zakonodajo, za velika podjetja s sedežem v Sloveniji, obvezno objavljanje bilanc in letnih poročil, pa tudi nekaterih pomembnih razkritij, že obvezno. Imamo predpise o katerih drugi šele razmišljajo, kar pa ni nujno vedno dobro« dodaja evropska poslanka.

  »Do multinacionalk imamo v Sloveniji poseben odnos. V splošnem jih odganjamo z zelo zapletenimi pogoji za poslovanje in pretirano davčno obremenitvijo. Zato, in tudi zaradi majhnosti našega trga, Slovenija zanje ni prav pogosto ciljna država, kjer bi videli svojo priložnost« dodaja Romana Tomc in zaključuje: »Na eni strani je slovensko podjetniško okolje neprijazno, na drugi pa se za izjeme pišejo posebni zakoni in dodeljujejo celo državne spodbude. Ne vidim nobene razlike med temi ukrepi in recimo ukrepom irske vlade, ki je dopustila, da Apple pri njih ne plačuje davka. Ali pa kakšne druge države, ki z nelojalno konkurenco privabljajo podjetja, da se preselijo k njim. Zelo kritični smo do drugih, ko pa gre za domače zadeve, dopuščano posebno obravnavo in se nam to ne zdi nič narobe. To so dvojna merila!«
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let