Gospodarstvo za rast potrebuje spodbudno in stabilno okolje

  Objavljeno: Četrtek, 20.11.2014    Rubrika: Sporočila za javnost
  Latvija-2015
  V Jūrmali v Latviji, od 19. do 21. novembra poteka delovno srečanje predstavnikov skupine ELS. Evropski poslanci, skupaj z vidnimi evropskimi politiki in gospodarstveniki, razpravljajo o načrtih za nova delovna mesta ter reformah, ki jih, z namenom spodbuditi gospodarsko rast, potrebujemo v Evropski uniji. Dvodnevnega srečanja se udeležuje tudi slovenska poslanka, nadomestna članica Odbora za ekonomske in monetarne zadeve v Evropskem parlamentu, Romana Tomc.

  Ena izmed ključnih tem razprave na srečanju v Latviji je tema novih delovnih mest in ekonomske rasti v Evropi. 99 odstotkov vseh podjetij v Evropi skupaj zaposluje 87 milijonov ljudi, zato je ključno sporočilo poslancev ELS, da posameznika postavimo v središče razprave o rasti.

  »V prvi vrsti moramo poskrbeti za to, da bodo ljudje svoje ideje, znanja in voljo do dela lahko brez večjih težav najprej udejanjili doma. Investicije, ki so nujne za nadaljnji razvoj in konkurenčnost, pa se ne smejo omejiti le na vlaganja v kapital, ampak je nujno zagotoviti tudi vlaganja v ljudi«, je ob robu razprave o zagonu gospodarstva v EU o konkretnem slovenskem problemu spregovorila Tomčeva.

  Brez učinkovite podpore bank in drugih institucij, ki imajo potencial za zagotavljanje podpore gospodarstvu, bo doseganje evropskih in nacionalnih ciljev težko uresničljivo, so se strinjali razpravljavci.

  Romana Tomc ob tem dodaja: »V Sloveniji bančne krize z dokapitalizacijo še nismo rešili. Nedavni rezultati kažejo, da bodo morale banke vložiti še nekaj dodatnega napora v smeri zagotavljanja lastne stabilnosti. O uspešni sanaciji in povrnitvi zaupanja v bančni sistem bomo lahko govorili šele, ko se bodo banke prenehale ukvarjati same s seboj in začele opravljati nalogo, ki jo od njih pričakuje gospodarstvo. To je podpirati podjetja pri njihovem poslovanju.«

  Med ostalimi vidnimi udeleženci srečanja so tudi številni visoki politiki in strokovnjaki kot na primer: Laimdota Straujuma, latvijska predsednica vlade, Valdis Dombrovskis, podpredsednik Evropske komisije, odgovoren za Evro in socialni dialog, Jyrki Katainen, podpredsednik Evropske komisije, odgovoren za rast, vlaganja in konkurenco, Ilmārs Rimšēvičs, guverner latvijske banke, Luis de Guindos, španski minister za ekonomijo in Wilhelm Molterer, podpredsednik Evropske investicijske banke.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let