Romana Tomc: "Alenka Bratušek je imela enkratno priložnost."

  Objavljeno: Četrtek, 09.10.2014    Rubrika: Sporočila za javnost
  hearing-ab
  Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/EPP) je komentirala današnjo zavrnitev Alenke Bratušek ne mesto komisarke za energetsko unijo in podpredsednice Evropske komisije:

  “Vrata Evropske komisije so se danes za Alenko Bratušek dokončno zaprla. Prepričljiva zavrnitev, ne le za podpredsednico, ampak tudi za komisarko, je izključno posledica ponedeljkovega nastopa. Večina kolegov, ne glede na politično pripadnost, ga je označila kot vsebinsko katastrofalnega, njen odnos do poslancev pa vzvišen in aroganten. Pričakovanja pred njenim nastopom so bila velika, zato je bilo razočanje po nastopu toliko večje. Vsi so želeli čim manj težav pri potrjevanju komisije, zato bi korekten nastop pomenil veliko olajšanje in en korak naprej k potrditvi Junckerjevega predloga.

  Alenka Bratušek je imela enkratno priložnost, da pokaže strokovnost, splošno razgledanost in evropsko usmerjenost, vendar je ni izkoristila. Nasprotno, s svojo nekompetentnostjo je sebe in Slovenijo postavila v izjemno neprijeten položaj, Junckerja pa pred dejstvo, da bo moral iskati novega kandidata. Evropski poslanci pa bodo morali zaslišanja opraviti še enkrat. Povsem nekorektno je, da razloge za izjemno slab in neprepričljiv nastop kdorkoli, še najmanj pa sama, išče kjerkoli drugje, kot pri sebi.”

  Prenos zaslišanja so lahko spremljali tudi državljani Slovenije v neposrednem televizijskem prenosu. Dostopen pa je bil tudi vsem državljanom EU, v vseh uradnih jezikih, preko spletnih strani Evropskega parlamenta.

  “Prelaganje odgovornosti, ki smo ji bili priča v teh dneh, je nepotrebna manipulacija.  Slovenija bo kljub zapletom imela svojega komisarja ali komisarko. Po tej neljubi epizodi si želim, da bo to oseba, ki bo utrjevala ugled Slovenije tako doma, kot mednarodno. In da bo to oseba, ki se bo znala spopasti z zahtevno komisarsko vlogo”, je zaključila Romana Tomc.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let