Romana Tomc: "Banke naj poslujejo transparentno"

  Objavljeno: Sreda, 26.11.2014    Rubrika: Sporočila za javnost
  bankeeu
  Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdili Uredbi o Evropski centralni banki.

  Evropska poslanka Romana Tomc je na to temo tudi spregovorila: “Banke so zelo pogosto na naših dnevnih redih. Veliko se o njih pogovarjamo in razpravljamo. Najverjetneje se vsi strinjamo, da je bila svetovna kriza, ki se jo nekatere države Evropske unije počasi otepajo, v veliki meri posledica slabo delujočega in predvsem pomanjkljivo nadzorovanega bančnega sistema.”

  Na vseh področjih se inštitucije trudijo za večjo transparentnost. Evropa gre vse bolj v smeri razkrivanja podatkov, ki so še pred nedavnim veljali za bančno skrivnost.

  Romana Tomc je ob tem izpostavila: “Ker ne želimo, da se zgodovina ponavlja, je nujen strožji nadzor bančnih sistemov v posameznih državah. Evropska centralna banka ima pri tem ključno vlogo.”

  “Za zagotovitev učinkovitega sistema potrebujemo ustrezne vzvode, kar ti dve Uredbi zagotovo ponujata. Pozdravljam prizadevanja za večjo učinkovitost nadzora poslovanja, toda hkrati menim, da večja pooblastila zahtevajo še bolj transparentno delovanje,” je zaključila Romana Tomc in poudarila, da to od bank tudi vsi pričakujemo.

  https://www.youtube.com/watch?t=12&v=DNHsdIcMRGY
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let