Romana Tomc: "Finančna participacija je priložnost za zaposlene in delodajalce"

  Objavljeno: Torek, 10.02.2015    Rubrika: Sporočila za javnost
  financnapriloznost
  Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) je danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu spregovorila na temo finančne participacije zaposlenih v dobičkih podjetij.

  Finančna participacija  je eden izmed načinov, kako lahko podjetja stimulirajo zaposlene k večji vključenosti in hkrati tudi  eden od instrumentov zagotavljanja trajnostnega razvoja podjetja. “S projektom finančne participacije sem se v Sloveniji v okviru Združenja delodajalcev ukvarjala že pred več kot desetletjem. Z vseh strani je bil zanjo izkazan velik interes, vendar je ideja kljub temu zastala. Preveč je bilo odprtih vprašanj in različnih pričakovanj.  Ključno vprašanje na katerega so imeli socialni partnerji povsem različne poglede, je bilo ali naj bo finančna participacija obvezna ali neobvezna,” je povedala Romana Tomc.

  “Prav tako je bilo na eni strani premalo razumevanja, da lastnina ne prinaša le privilegijev, ampak tudi odgovornost. Na drugi strani ni bilo razumevanja, da udeležba pri dobičku ne more biti nadomestilo za plačo in na tretji, da mora ta oblika sodelovanja uživati tudi primerno davčno obravnavo, sicer ni zanimiva za nikogar,” je nadaljevala Romana Tomc.

  Kriza v zadnjih letih je najbrž tudi pripomogla k temu, da se zaposleni ukvarjajo predvsem z vprašanjem preživetja in ohranitve zaposlitve in ne toliko z udeležbo pri dobičku.

  Romana Tomc je v svojem govoru zaključila: “Vendar menim, da je sedaj, ko EU okreva, spet priložnost, da se bolj poglobljeno pogovarjamo o tem izzivu, ki lahko prinese mnogo dobrega tako delodajalcem, kot zaposlenim.”
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let