Romana Tomc na zaslišanju Moscovicija, kandidata za komisarja za finančno področje

  Objavljeno: Četrtek, 02.10.2014    Rubrika: Sporočila za javnost
  Moscovici-2014
  Danes je v Evropskem parlamentu v Bruslju, na Odboru za gospodarske in finančne zadeve, obdavčenje in carino potekalo zaslišanje Pierra Moscovicija, kandidata za komisarja za gospodarsko, finančno, davčno in carinsko Unijo.

  Moscovici je bivši francoski minister za finance, član socialistov. Velja za enega od kritičnih kandidatov, saj njegovo dosedanje delo in usmeritve ne izkazujejo zaupanja, da bo na novem položaju uspešen. Moskoviciju ni uspelo urediti francoskih javnih financ in izvesti potrebnih strukturnih reform v svoji državi. Prav te dni je francoska vlada jasno nakazala, da ne bo spoštovala zavez, ki izhajajo iz Pakta stabilnosti.

  Predvsem evropski poslanci največje politične skupine v Evropskem parlamentu, ELS, so kandidata  opozarjali  na neskladje med njegovim dosedanjim pogledom na finančno politiko in politiko, ki jo na finančnem in davčnem področju namerava voditi kot komisar. Moskovici je obljubil enakopravno obravnavo vseh evropskih držav, če bodo kršila pravila glede makroekonomskih ravnovesij.

  Moscovici je spregovoril tudi načrtih na področju davčne politike in izpostavil pomen novih investicij za zagon gospodarstva.

  Ob tem Evropska poslanka Romana Tomc dodaja: “V EU potrebujemo naložbe, tako v javnem kot v zasebnem sektorju. Pomembno je, da so naložbe spodbujene na način, ki ne bo pomenil dodatnih bremen za davkoplačevalce in neproduktivnega zadolževanja.”
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let