Romana Tomc o monetarnem dialogu z Draghijem: potrebne so strukturne reforme

  Objavljeno: Torek, 18.11.2014    Rubrika: Sporočila za javnost
  dialogdraghi
  Evropski poslanci, člani Odbora za ekonomske in monetarne zadeve so imeli danes na seji odbora monetarni dialog s predsednikom Evropske centralne banke Mariem Draghijem.

  Mario Draghi je na začetku podal informacijo o stanju gospodarstva v evro območju. Skrbi ga šibka gospodarska rast in nizka raven inflacije. Poudaril je, da bo v primeru nedoseganja svojih ciljev, ECB podprla nove programe nakupov obveznic, če bo to potrebno.

  Nadalje je Draghi izpostavil, da monetarni ukrepi za okrepitev evropskega gospodarstva ne delujejo, če države članice ne izvajajo strukturnih reform.

  Evropska poslanka Romana Tomc ob tem navaja: “Draghi pravzaprav ni povedal nič novega. Jasno je, da nobena monetarna politika, niti finančne spodbude, ne morejo biti učinkovite brez zdravega gospodarskega in političnega okolja. Slovenija nima ne enega, ne drugega. Strukturne reforme niso obveza, ki bi jo morali izpolniti zaradi zahtev EU, ampak zaradi nas samih. Naši pokojninski, zdravstveni, šolski in ostali sistemi pokajo po šivih, spremembe so potrebne čim prej. Prav tako kot hitri in učinkoviti ukrepi na številnih drugih področjih, npr. pri upravljanju državnega premoženja.”
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let