Romana Tomc: "Staranje prebivalstva zahteva prilagoditev delovnih mest in miselnosti"

  Objavljeno: Sreda, 01.10.2014    Rubrika: Sporočila za javnost
  sredstvaeu
  “Za zagotovitev dostojnega in kakovostnega življenja starejših, so nujno potrebne celovite spremembe sistema socialne varnosti”. Poleg zagotavljanja dostojnega življenja starejših pa je potrebno tudi mladim omogočiti možnosti za ustvarjanje družine in kariere.”

  Evropska poslanka Romana Tomc (ELS/SDS), članica Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve, ob 24. mednarodnem dnevu starejših sporoča, da so izzivi EU zaradi staranja prebivalstva vse večji. Problematika starejših sega mnogo dlje od pokojnin in zaposlitev. Statistični podatki namreč kažejo, da bo do leta 2030 že 20 odstotkov svetovne populacije starejše od šestdeset let.

  Hitro in vztrajno staranje prebivalstva, ki smo mu priča v zadnjih letih, je gotovo eden izmed večjih izzivov, s katerim se bo morala spopasti nova Evropska komisija. Tomčeva ob robu zaslišanja kandidatke za komisarko za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposabljanje in mobilnost delovne sile, Marianne Thyssen (ELS/CD&V) opozarja, da bo potrebno storiti marsikaj za boljšo vključenost starejših v družbo in za njihovo socialno varnost.

  Za starejše je ključnega pomena ohranjanje zdravja in vitalnosti. To lahko dosežemo tudi preko  vključevanja v projekte vseživljenjskega učenja. Pri tem so ključni tudi mladi, ki lahko skozi medgeneracijsko sodelovanje pomagajo starejšim. Tomčeva ob tem dodaja: “Mnogokrat pozabljamo na dragocena znanja in izkušnje starejših, ki bi jih lahko prenesli na mlajše in tako omogočili lažji vstop mladih na trg dela. Slovenija lahko to doseže s pomočjo programov sofinanciranih iz Evropskega socialnega sklada, še posebej iz mentorske sheme.”

  A zgolj črpanje evropskih sredstev ne bo dovolj.

  »Nujna bo predvsem prilagoditev delovnih mest in miselnosti samega zaposlovanja. V Sloveniji se o tem veliko govori, konkretnih rezultatov pa je malo. Zato izzivi, s katerimi se bo v naslednji nekaj letih ukvarjala Evropska komisija, ne bodo le izzivi Evrope, temveč tudi izzivi nove slovenske vlade in resorja, pristojnega za delo in socialne zadeve«, zaključuje Tomčeva.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let