Romana Tomc: "Strukturne reforme, finančno odgovorno ravnanje in pametne investicije so pogoj za trajnostno rast in nova delovna mesta."

  Objavljeno: Torek, 02.12.2014    Rubrika: Sporočila za javnost
  razvitaevropa
  V Evropskem parlamentu je danes, na skupni seji Odbora za zaposlovanje in Odbora za ekonomske in monetarne zadeve potekal dialog oz izmenjava mnenj o letnem pregledu rasti med evropskimi poslanci in tremi komisarji, Valdisom Dombrovskisem, Pierrom Moscovicijem in Marianne Thyssen.

  “Pred kratkim sprejeti 300 milijard evrov vreden investicijski načrt Evropske komisije je jasno sporočilo, da se Evropska komisija zaveda, da so za okrevanje šibkega evropskega gospodarstva investicije izjemnega pomena. Investicije, ki morajo biti premišljeno usmerjene, so le eden izmed potencialov za rast. Nujen pogoj za njihovo učinkovitost so strukturne reforme in finančno odgovorno ravnanje vsake izmed držav članic,” je danes v parlamentu v Bruslju opozorila evropska poslanka Romana Tomc.

  Ob robu dialoga in izmenjave mnenj o letnem pregledu rasti med evropskimi poslanci in tremi komisarji, je Romana Tomc dejala še: “Slovenija se ne sme uspavati na statističnih podatkih, ki v zadnjem četrtletju kažejo 3,1 %  rast BDP-ja. Temelji, na katerih sloni ta podatek, niso trdni in če ne bomo spremenili dosedanjega obnašanja, ki nas je privedlo v tako globoko krizo, dolgoročno nimamo možnosti za napredek.”

  Marianne Thyseen, komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve in mobilnost delovne sile, je velik pomen prepisala malim in srednje velikim podjetjem. Poimenovala jih je “motor rasti”. Ta podjetja bodo v obdobju, ki je pred nami, za Evropo ključnega pomena.

  “Kljub temu, da gospodarski krč v Evropi počasi popušča, so nekateri makroekonomski indikatorji še vedno slabi. Brezposelnost, kot so eden za drugim vsi po vrsti izpostavili komisarji, je v Evropi še vedno previsoka,” je dejala Romana Tomc in nadaljevala: ”Prav je, da vse moči usmerimo v gospodarsko rast, vendar ta ne sme biti sami sebi namen. Strukturne reforme, finančno odgovorno ravnanje in pametne investicije so pogoj za trajnostno rast in nova delovna mesta.”
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let