Romana Tomc: "Tako visoka stopnja brezposelnosti je za razvito Evropo nesprejemljiva"

  Objavljeno: Torek, 25.11.2014    Rubrika: Sporočila za javnost
  razvitaevropa (2)
  Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdili resolucijo Zaposlovanje in socialni vidiki strategije Evropa 2020.

  Evropska poslanka Romana Tomc je pred evropskimi poslanci na to temo tudi govorila: “Pozdravljam resolucijo, ki jo Evropa potrebuje bolj kot kadarkoli prej. Ko smo sprejemali cilje za prihodnost, za leto 2020, smo bili optimistični in ambiciozni. V trenutnih razmerah, ko si vse države še niso opomogle od finančne krize, smo se od teh ciljev oddaljili. Vendar jih ne smemo pozabiti.”

  Resolucija Evropskega parlamenta o zaposlitvenih in socialnih vidikih strategije Evropa 2020 je pomembna prav zaradi ciljev, ki si jih je EU zadala doseči do leta 2020. Trenutno stanje pa je daleč od zastavljenega.

  Tomčeva ob tem izpostavlja: “Dejstvo je, da so države, ki so uspešno izvedle strukturne reforme, v boljši kondiciji. Mi pa si ne želimo Evrope dveh hitrosti. Zato je pomembno, da stopimo skupaj. Sociala in socialna država sta zelo pomembna elementa, vendar je enako pomembno zdravo gospodarstvo, saj edino ta prinaša delovna mesta. Tako visoka stopnja brezposelnosti, še posebej med mladimi, je za razvito Evropo nesprejemljiva. Vse politike EU si morajo prizadevati za spremembe in za to, da bomo mladim zagotoviti prihodnost”.

  “Ko nam gre dobro, pozabimo na temeljne vrednote, na katerih je bila zgrajena Evropska unija. Pozabimo tudi na odgovornost in na dejstvo, da ne smemo porabiti več, kot ustvarimo. Tudi to moramo imeti v mislih, ko izvajamo našo socialno politiko. Samo tako bomo lahko dolgoročno zagotovili več dobrih delovnih mest in boljšo socialno varnost za vse nas,” je zaključila Romana Tomc.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let