Romana Tomc: Za Slovenijo je ukrep ECB nova priložnost

  Objavljeno: Četrtek, 22.01.2015    Rubrika: Sporočila za javnost
  dialogdraghi
  “Očitno standardni ukrepi za okrevanje evrskega območja niso več zadostni, zato ECB išče nove načine. Ukrep kvantitativnega popuščanja, s katerim bo ECB odkupila državne obveznice evrskih držav in s tem pomagala bankam da namenijo več denarja za kreditiranje podjetij in gospodinjstev, pozdravljam”,  je dejala evropska poslanka in članica Odbora za ekonomske in monetarne zadeve v EP, Romana Tomc (SDS/ELS).

  Na tak način skuša ECB spodbuditi porabo in naložbe ter povečati povpraševanje, kar naj bi v nadaljevanju spodbudilo gospodarsko aktivnost.

  “Najbrž ukrep ne bo enako učinkovit v vseh državah. Odvisno od tega, v kakšnem stanju je njihov bančni sistem in gospodarstvo. Banke v Sloveniji že sedaj zagotavljajo, da možnosti za kreditiranje so, vendar se podjetja še vedno spopadajo s kreditno nesposobnostjo, zato povpraševanje ni dovolj. Ne glede na te ukrepe pa nobeden od njih ne more nadomestiti celovitih reform, ki bi omogočile zdravo podjetniško okolje. Slovenijo ta naloga še čaka”, je dejala evropska poslanka.

  “V tem ukrepu ECB vidim tudi politično sporočilo. Vsem, ki dvomijo v prihodnost evro območja ECB sporoča, da je evropski projekt še vedno trden”, je zaključila Romana Tomc.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let