Slovenski poslanci ELS enotno proti imenovanju Bratuškove na mesto komisarke

  Objavljeno: Sreda, 10.09.2014    Rubrika: Sporočila za javnost
  ek1
  Poslanci slovenske delegacije v ELS dr. Milan Zver (SDS), Alojz Peterle (NSi), Romana Tomc (SDS), Franc Bogovič (SLS) in Patricija Šulin (SDS) so danes so na sestanku poslanske skupine ELS pred kolegi poslanci predstavili svoje argumente proti imenovanju Alenke Bratušek na mesto komisarke in podpredsednice Evropske komisije za energetsko unijo.

  Vodja slovenske delegacije Milan Zver je bil tudi kritičen nad neodzivnostjo predsednika Evropske komisije pri sestavljanju komisarske ekipe in med drugim dodal: “Alenka Bratušek je izgubila tako evropske kot državnozborske volitve v Sloveniji in s tem tudi legitimnost. Poleg tega je vlada v odhajanju sprejela nezakonite odločitve v zvezi s sestavljanjem Junckerjeve ekipe. Skratka, če bo v njej Alenka Bratušek, slovenska delegacija nove sestave evropske komisije ne bo podprla.«

  “Rad bi podprl kandidata oz. kandidatko iz Slovenije, ki s svojim ravnanjem ne bi vzbujal dvomov glede zakonitosti in spoštovanja temeljnih moralnih načel in bi bil tudi v Sloveniji privrženec reform in evropskih načel”, je poudaril Lojze Peterle.

  Franc Bogovič je izpostavil, da poslanci ne morejo in ne smejo glasovati proti volji ljudi, ki Alenke Bratušek ne vidijo kot podpredsednice komisije za energetsko unijo. “Alenka Bratušek v Sloveniji nima nikogaršnje podpore, niti nobene izmed političnih strank z izjemo svoje, kot tudi ne uživa podpore novega predsednika Vlade RS Mira Cerarja.” Slednjega je tudi pozval, naj nemudoma predlaga drugega kandidata.

  “Drže slovenske delegacije do kandidatke Alenke Bratušek ne gre razumeti kot politični napad, pač pa kot skrb za evropske vrednote in vrednote, ki jih podpira ELS”, je dejala Patricija Šulin.

  Romana Tomc je ob koncu razprave poudarila, da se zaveda pomembnosti uspeha imenovanja Junckerjeve komisije, vendar hkrati izpostavila, da pričakuje komisijo kredibilnih in močnih komisarjev.

  “Ljudje v Sloveniji so nad odločitvijo Jean-Claude Junckerja ogorčeni, saj ne morejo verjeti, kako lahko oseba, ki je na volitvah izgubila, nima primernih kompetenc s področja, za vodenje katerega je izbrana in je hkrati tudi evroskeptična, postane evropska komisarka.”
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let