Slovenski poslanci Evropske ljudske stranke za zaščito Terana

  Objavljeno: Petek, 20.02.2015    Rubrika: Sporočila za javnost
  teran
  Slovenski poslanci v Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu dr. Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin so kot odgovor na odprto pismo slovenskih pridelovalcev Terana PDO, poslano vsem slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu, Evropsko komisijo pozvali, naj se odpove vsem postopkom v zvezi s hrvaško zahtevo po določitvi izjeme za uporabo imena vrste Teran.

  »Člani slovenske delegacije v skupini Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, močno nasprotujemo poizkusom Vlade Republike Hrvaške, njenim ministrom in hrvaškim evroposlancem, da predstavijo slovensko proizvodnjo Terana kot nezakonito, kakor tudi Hrvaški prošnji po odobritvi izjeme za uporabo imena vrste Teran. Trdno smo prepričani, da bi morala Evropska komisija slediti pravnemu redu EU na način, kot je to storila v primerih Italije, Portugalske in Madžarske in zaščiti njihovih vin Prosecca, Porta in Tokaja z PDO.

  Odobritev hrvaške zahteve po tem, da lahko uporablja znamko Teran, bi kršila pravni red Evropske unije in hkrati pomenila nezakonit in nevaren precedens, ki bi lahko odprl Pandorino skrinjico za določitev izjem vsem vrstam izdelkov, katerim ni bil odobren dostop do trga EU, ko se je država članica pridružila Evropski uniji in niso bili na seznamu izjem med pristopnimi pogajanji«, so v pismu komisarju za Kmetijstvo in razvoj podeželja Philu Hoganu bili konkretni slovenski evropski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke.

  V odprtem pismu poslancem so slovenski proizvajalci Terana med drugim izrazili resno zaskrbljenost nad kršitvami hrvaških vinarjev, ki ime Teran uporabljajo za označevanje svojih vin, čeprav je to v nasprotju z EU zakonodajo ter hkrati opozorili na pomembno vlogo pridelovanja vina Teran za gospodarstvo slovenskega Krasa in njegove okolice.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let