Sredstva evropskega globalizacijskega sklada so še vedno na voljo, Slovenija jih ne zna izkoristiti

  Objavljeno: Četrtek, 11.12.2014    Rubrika: Sporočila za javnost
  skladi
  Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) se je danes sestala s programsko vodjo Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji (ESPG) Isabelle Prondzynski z namenom, da se seznani z ovirami, ki naj bi Sloveniji preprečevale koriščenje sredestev sklada in poskuša pomagati pri njihovi odpravi.  Po pričakovanjih je bilo ugotovljeno, da največjo oviro predstavlja neaktivnost in neiznajdljivost slovenskega uradništva.

  ESPG je učinkovit mehanizem namenjen reševanju brezposelnosti, ki so ga države EU v času najhujše krize množično uporabljale. Na ta račun je skoraj 78 000 delavcev prejelo podporo v okviru evropske solidarnosti.  Iz sklada je bilo izplačano skoraj 500 milijonov evrov. Slovenija je od tega dobila le 2,1 milijon, lahko pa bi dobila mnogo več.

  Kljub temu, da se v EU brezposelnost umirja, je sklad še vedno zelo aktualen. Romana Tomc ob tem poudarja “Na odboru za zaposlovanje redno obravnavamo prošnje različnih držav za dodelitev sredstev. Žal Slovenije nikoli ni med njimi. Ker me vsakokratna vlada RS že nekaj let prepričuje, da Slovenija ne izpolnjuje pogojev za pridobitev sredstev, sem želela sama preveriti zakaj je tako. In seveda po svojih močeh pomagati, da se razmere spremenijo”.  Pojasnila z evropske strani so bila drugačna od tistih, ki prihajajo z odgovornega ministrstva v Sloveniji. Isabelle Prondzynski je potrdila, da bi lahko bila Slovenija večkrat koristnica sklada.  Poudarila je: “Tudi za manjše države, ki nimajo podjetij z več deset tisoč zaposlenimi in kjer se število odpuščenih meri v stotinah, sklad ponuja rešitve, le izkoristiti jih je treba znati. To so med drugim dokazale Malta, Irska in Litva”.

  Romana Tomc zato ponovno opozarja, da so neizkoriščena sredstva sklada velika zamujena priložnost za Slovenijo  in dodaja “ Vsak evro, ki bi ga lahko pridobili iz različnih evropskih virov, bi pripomogel k razbremenitvi proračuna.  Če bi se vlada skrbno in odgovorno obnašala do denarja, ki nam ga ponuja EU, ji ne bi bilo treba razmišljati samo o tem, katere davke bo še povišala ali uvedla, da bi napolnila proračun.”

  Po mnenju Romane Tomc je sestanek potrdil predvidevanja o pasivnosti in neaktivnosti Slovenije na tem področju, zato ponovno apelira na pristojno ministrstvo, da končno ukrepa.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let