Vtisi o delu stažistov: Pol leta stažiranja v EU parlamentu - Gal Mrvar

  Objavljeno: Petek, 03.05.2024    Rubrika: Vtisi stažistov
  IMG_20240315_110536
  Na samem začetku mojega stažiranja se je dogajalo veliko novih stvari in težko sem sledil vsem informacijam. Čez čas pa sem se na delo in hektičnost, ki jo prinaša, privadil in kmalu sem se počutil kot uporaben del ekipe. K temu občutku je zagotovo prispevalo tudi to, da sem bil v pisarni dobro sprejet, in smo razvili zelo kvaliteten in pristen odnos. Vedno sem lahko izražal svoje mnenje in zelo pogosto smo imeli produktivne politične debate, kjer sem se zmeraj počutil slišano in cenjeno. Posledično sem se veliko naučil o samem dogajanju v parlamentu in o evropski politiki na splošno. Rekel bi, da sedaj veliko bolj razumem posamezne odločitve in kaj dejansko pomenijo.
   
  Med svojim sodelovanjem sem se tudi dvakrat udeležil plenarnega zasedanja v Strasbourgu, kjer se je delo pogosto zavleklo pozno v večer. Kljub poznim uram in nenehnim aktivnostim pa je bilo vse skupaj še vedno res hektično in zabavno ter vse prej kot rutinsko. Vseeno pa sem si kljub pestremu urniku uspel vzeti nekaj časa za ogled po mestu, ki je res prečudovito.
   
  Prav tako smo v tem času objavili zelo uspešno peticijo o komunističnih zločinih v Sloveniji, pri kateri sem pomagal kolikor se je le dalo. Tema mi je zelo blizu zato sem celoten potek dogodkov spremljal do potankosti in res sem vesel, da sem bil priča tako zgodovinskemu trenutku. Za konec pa sem pomagal tudi pri organizaciji razstave v EU parlamentu o jami pod Macesnovo gorico. Ob obeh dogodkih sem imel možnost spoznati vse glavne zgodovinarje, ki delujejo na tem področju, kar je samo še popestrilo mojo izkušnjo v parlamentu.
   
  Naloge, ki so mi bile dane v sklopu dela, pa so bile zelo različne narave. Od pisanja objav do spremljanja glasovanj in pogajanj pri poročilih. Vseeno pa sem najbolj užival ob raznih političnih diskusijah ter načrtovanju različnih stvari in dogodkov, kjer sem se, kot sem že omenil, vedno počutil kot del ekipe ter kot resen doprinos ekipi.
   
  Za konec bi rekel, da sem res hvaležen za to priložnost. Moje stažiranje v parlamentu je bilo sprva sicer planirano samo za dva meseca. Nato pa so me v pisarni pozitivno presenetili in predlagali podaljšanje sodelovanja za dodatne štiri mesece. Delo mi je bilo res všeč, zato sem z veseljem to ponudbo tudi sprejel, in izkazalo se je, da je bila odločitev več kot pravilna. Naučil sem veliko novega in z vsem pridobljenim znanjem sem preoblikoval svoj pogled na evropsko politiko. Izkušnjo bi z veseljem ponovil, in z vsem, kar vem sedaj, bi se še enkrat odločil enako. Prav tako bi stažiranje priporočil vsakomur, ki ga zanima politika in si želi spoznati delo EU parlamenta iz prve roke.
   
  Še enkrat bi se rad zahvalil poslanki gospe Romani Tomc ter Mateji in Damjanu za vse zabavne in poučne dogodke v pisarni. Res so super ekipa!
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)