Vtisi o delu stažistov v Evropskem parlamentu - Gal Mrvar

  Objavljeno: Torek, 23.01.2024    Rubrika: Vtisi stažistov
  gal
  Za nekoga z diplomo iz računalništva in informatike ter magisterijem iz poslovne informatike se zdi stažiranje pri poslanki na prvi pogled morda neobičajna izbira. Vsekakor pa mi za to izbiro ni niti malo žal, saj politiko zelo rad spremljam in posledično mi je vpogled v to delo iz prve roke dalo neprecenljive izkušnje.

  Moje stažiranje se je začelo z raziskovanjem prostranega kompleksa Evropskega parlamenta, kjer sem bil res presenečen z velikostjo objekta, od dvoran vseh velikost do kavarn in fitnesa. Potreboval sem skoraj teden dni, da sem se naučil orientirati po zgradbi.

  Med samim stažiranjem sem opravljal različne naloge, od pisanja objav do beleženja ključnih točk v obravnavah. Posebno navdušenje pa sem občutil ob spremljanju postopkov glasovanja – težko je opisati občutek, ko v živo vidiš, kako se oblikujejo odločitve, ki zadevajo celotno evropsko skupnost. Ta neposredna izkušnja, ko sem v parlamentu spremljal kako se sprejemajo in določajo nove smernice, je resnično nepozabna.

  Življenje v Bruslju mi je tudi hitro priraslo k srcu. Sprva se mi je mesto zdelo malo kaotično in neurejeno vendar sem se res hitro navadil na stil življenja, ki sem ga do sedaj doživel le v Bruslju. Do mesta sem imel sicer nizka pričakovanja vendar sem bil potem kar pozitivno presenečen - v resnici je zelo domače, ko se navadiš, le nad vremenom sem bil na koncu res razočaran.

  Na koncu bi se rad iskreno zahvalil poslanki gospe Romani Tomc ter asistentoma Mateji Mohorič in Damjanu Mešku. Dali so mi resnično dober vpogled v delovanje parlamenta tako, da sem res hvaležen za to priložnost!
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)