Dan Evrope: Miru ne smemo jemati kot nekaj samoumevnega

  Objavljeno: Sobota, 09.05.2015    Rubrika: Zadnje novice
  dan-europe1
  Drage državljanke in dragi državljani Evrope. Danes, 9. maja, praznujemo dan Evrope. Praznujemo dan miru in enotnosti v Evropi. Pred 65. leti se je Robert Schuman v govoru v Parizu zavzel za oblikovanje evropske institucije, novo obliko političnega sodelovanja, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Ta dan je za Evropo še posebej pomemben, saj obeležuje začetek povezovanja držav v Evropsko unijo, v ureditev kot jo poznamo še danes.

  Mir in enotnost sta tudi danes vrednoti h katerima teži in na katerih temelji Evropska unija. Nujnost po spoštovanju  vrednot se danes kaže predvsem pri premagovanju krize. Izkazalo se je namreč, da ta ni vseh članic prizadela enako in da tudi danes razlike znotraj EU ostajajo vse prevelike. Med ključne izzive s katerimi se danes sooča Evropa je boj za večjo konkurenčnost, za razvoj gospodarstva in ustvarjanje novih delovnih mest. Vsem tem izzivom pa smo lahko kos le, če smo enotni in se za boljši jutri borimo skupaj.

  Dogajanje po svetu in v naši zgodovini nas ves čas opominjajo, da miru ne smemo jemati kot nekaj samoumevnega. Je vrednota in dobrina, ki nam ni podarjena. Na to nas vsakodnevno spominjajo tudi teroristični napadi, ki smo jim v tem letu bili priča tudi v Evropski uniji. Evropa mora združeno stopiti proti takšnim dejanjem in storiti vse kar je v njeni moči, da jih prepreči. Mir, pravičnost in spoštovanje človekovih pravic nam zagotavljajo spodbudno okolje za razvoj, napredek in konkurenčnost. Prav zato se moramo zavedati, da je le v združeni in mirni Evropi prihodnost in priložnost za boljše življenje.
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)