Energetska unija

  Objavljeno: Petek, 20.03.2015    Rubrika: Zadnje novice
  enrgunion
  Na plenarnem zasedanju je podpredsednik Evropske Komisije Šefčovič predstavil strateški okvir Energetske unije. Dejal je, da je energetska učinkovitost zelo pomembna ter meni da je zato potrebna še posebna skrb za vzpostavitev Energetske Unije. Maroš Šefčovič meni, da gre za najambicioznejši energetski projekt po vzpostavitvi Skupnosti za premog in jeklo in da vsi čakamo na dokument o Energetski Uniji, še zlasti v luči ruske agresije v Ukrajini, saj Rusija dobavlja veliko zalogo plina za Evropo.

  Podpredsednik meni tudi, da se mora EU združiti pri ustanovitvi te Unije in zmanjšati možnosti dobaviteljev, da nas (državljane EU) razdružujejo z odvisnostjo od energetskih virov. Cilj Energetske Unije je zagotoviti konkurenčno in dostopno energijo za vsakega Evropejca. Z Energetsko unijo in razvojem infrastrukture za pridobivanje energetskih virov bi Evropa postala tudi konkurenčnejša pri dobavi energetskih virov. Poudaril pa je, da mora obstajati tudi konkurenca v notranjem trgu, s katero bi prišli do novih investicij v infrastrukture za pridobivanje energetskih virov. Trenutno smo preveč odvisni od uvoza energije, več kot milijardo dnevno se porabi za uvoz, v glavnem pa gre ta denar v Rusijo zato moramo razmisliti kako bi bili manj odvisni. Torej, pregledati moramo vsa naravna bogastva v Evropi, jih raziskati ter vse vire energije, ki jih imamo, izkoristiti. Zato je potrebno nameniti dovolj sredstev za raziskave teh virov. Najpomembnejše pa je, da se zagotovi nizka cena energije, varstvo okolja ter zagotavljanje dobave energije za vse države članice EU.

  Vprašanje Energetske Unije je zelo aktualna tema, saj bi s tem zmanjšali možnosti dobaviteljev (Rusije) da nas razdružujejo. Z Unijo bi nastala tudi potreba po razvoju primerne infrastrukture in s tem tudi nove delovna mesta, kar bi bilo pozitivno tudi za Slovenijo. Tu gre predvsem za konkurenčnost evropske industrije in cen, saj Rusija zavestno uporablja svoj energetski položaj, da pritiska na EU z visokimi cenami. Zato je EU, tudi Slovenija, zelo odvisna od uvoza energije in dnevno porabi več kot milijardo evrov za uvoz in v glavnem gre ta denar v Rusijo.

  Za Slovenijo bi bilo pomembno, da bi kot del Energetske Unije postala manj energetsko odvisna od dobaviteljev ter da bi se cene znižale in postale bolj prijazne do potrošnikov. Potrebno pa bi bilo nameniti tudi dovolj sredstev za raziskave vseh virov energij in pregledati vsa naravna bogastva, ki se jih da izkoristiti za pridobivanje energije. Okrepiti moramo lastno oskrbo z energijo zato potrebujemo nove vire energije. Marca je Slovenija v Bruslju na srečanju ministrov EU, pristojnih za energetiko izpostavila tudi pomen uresničevanjem ciljev za nizkoogljično družbo in gospodarstvo. Slovenija lahko svojo priložnost najde tudi v terminalih za utekočinjeni naravni plin, ki naj bi se gradili na otoku Krku-u. Te bi za Slovenijo predstavljali pomemben alternativni vir cenejšega plina, hkrati pa bi Slovenija lahko postala ključni igralec za tranzit plina v srednjo Evropo.

  Primož Pangos
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)