Evropska poslanka Romana Tomc na ETV: “Pokojninski sistem ne sme postati socialni sistem.”

  Objavljeno: Petek, 02.04.2021    Rubrika: Zadnje novice
  etv1
  Evropska poslanka Romana Tomc je bila včeraj gostja pogovorne oddaje na ETV. Z voditeljem sta se najprej dotaknila aktualnega dela evropskih poslancev, ki zaradi zdravstvenih razmer še vedno večinoma poteka preko spletnih omrežij: “Osrednja tema letošnjega, kot tudi preteklega leta, je v Evropskem parlamentu seveda Covid – od prvih odzivov, usklajevanja ukrepov, vlaganja v razvoj in distribucijo cepiva, gospodarsko okrevanje Evrope, odzivi na aktualna vprašanja. Ne mine teden, da ne bi bila na agendi tema, povezana s Covid krizo. Poleg tega pa se sama veliko ukvarjam tudi z vprašanjem demografije, problematike staranja prebivalstva. Tudi družinsko politiko, za katero menim, da bi ji morali na vseh ravneh nameniti več pozornosti.” Ne samo na evropskem, tudi na domačem parketu so potrebne spremembe na pokojninskem področju: “V lanskem letu je bilo, kljub Covid krizi, že odpravljenih nekaj krivic, upokojencem so bili izplačani tudi dodatki. A potrebne so bolj konkretne spremembe, pokojninski sistem ne sme postati socialni sistem. Rešitev za to pa je dobro stoječe gospodarstvo, ki ponuja dobre službe posameznikom, ki nato vplačujejo v pokojninsko blagajno. Pustimo gospodarstvu da diha, ne dušimo ga z birokracijo” je jasna poslanka.

  V nadaljevanju sta se dotaknila tudi problematike domov za starejše: “V aktualni krizi se je še dodatno pokazalo, da je prostora v domovih premalo. Poleg tega, da gradimo domove za starejše, je nujen tudi sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi. Nujno je, da našim ostarelim omogočimo čim dlje ostati doma, seveda s primerno oskrbo na domu.”
  Kot že omenjeno, je covid zaznamoval preteklo leto: “Zelo vesela sem, da se je Evropska unija odločila za skupno naročanje cepiv. Ogromno sredstev je bilo vloženih v razvoj in proizvodno cepiva. Vendar pa je očitno nekatere pogodbe Evropska komisija sklenila nekoliko površno, zato danes prihaja do težav pri dobavi. Gre za farmacevtske firme, ki, kot vsa ostala podjetja, v prvi vrsti delajo za dobiček, pogodbe so podpisali tudi z drugimi državami, z drugimi deli sveta. Gre za cepiva, proizvedena na tleh Evropske unije, zato številni od Evropske komisije zahtevajo, da ta ostanejo na evropskih tleh, za evropske državljane.”

  “Bitka proti Covidu še zdaleč ni končana. Vsaka država sprejema ukrepe, za katere meni, da so najboljši za njene državljane. Verjemite mi, če bi obstajal en recept kako širjenje zajeziti, kako se uspešno spopasti s krizo, bi mu sledile vse države. A na žalost temu ni tako. Vsak dan se prilagajamo novim razmeram. Veliko pa je v tej borbi odvisno tudi od nas samih,” je za konec poudarila evropska poslanka Romana Tomc.

  Vabljeni k ogledu posnetka oddaje:
   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)