Invalidnim osebam je potrebno nameniti posebno skrb in pozornost

  Objavljeno: Petek, 04.12.2015    Rubrika: Zadnje novice
  meddaninv
  Organizacija Združenih narodov je današnji dan proglasila za mednarodni dan invalidov z namenom spodbuditi boljše razumevanje problematike povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v družbo. Ob tem je Evropska komisija ravno včeraj predlagala evropski akt o dostopnosti, ki bo določil skupne zahteve glede dostopnosti za nekatere ključne proizvode in storitve, s katerimi bi se invalidom na ravni EU omogočila polna udeležba v družbi.

  Ob tej priložnosti je evropska poslanka Romana Tomc (ELS/SDS) dejala, da se "moramo tako posamezniki kot družba zavedati, da je invalidna oseba, ne glede na to, ali je to otrok, dijak, študent, odrasel človek, enak, enakopraven in enakovreden del družbe, ki lahko v družbeno življenje prispeva svoje moči, znanje, talente ter s tem obogati gospodarsko, kulturno, politično, znanstveno, umetniško, športno življenje katerekoli družbe. Vendar pa lahko v vsakdanjem življenju pogosto opazimo, da prihaja do neenakosti pri obravnavanju invalidnih oseb na različnih ravneh družbenega življenja. Prav zato je potrebno tej družbeni skupini nameniti posebno skrb in pozornost."

  Evropska poslanka poudarja, da imajo tako EU kot države članice široka pooblastila, možnosti in priložnosti, da izboljšajo družbeni ter gospodarski položaj invalidov. "Včeraj predlagani evropski akt o dostopnosti je zagotovo korak v pravo smer. V njem so omenjeni nekateri ključni proizvodi in storitve, kot so bankomati in bančne storitve, osebni računalniki, telefoni in televizijska oprema, telefonske in avdiovizualne storitve, e-knjige in e-trgovina, ki bodo, kot je zapisano tudi v samem aktu, invalidom na ravni EU omogočili polno udeležbo v družbi," je povedala poslanka.

  Romana Tomc je ob tem izrazila upanje, da se bo v prihodnosti namen evropskega akta o dostopnosti uresničil v celoti: "Ta akt je zagotovo velik dosežek, ki se lahko ob doslednem spoštovanju njegovega namena izjemno pozitivno odrazi tudi na področju zaposlovanja invalidnih oseb, njihovega izobraževanja, ustvarjanja in drugega udejstvovanja v družbi."

  Foto: Poslanska skupina ELS
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)