Odbor PANA: Izmenjava mnenj s komisarko za pravosodje, potrošnike in enakost spolov

  Objavljeno: Četrtek, 10.11.2016    Rubrika: Zadnje novice
  panama
  V torek, 8. novembra, je v Evropskem parlamentu potekalo tretje zasedanje preiskovalnega odbora PANA, na katerem je bila prisotna tudi evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov VÄ›ra Jourová.

  Komisija je julija 2016 sprejela predlog za nadaljnjo poostritev pravil EU o preprečevanju pranja denarja za boj proti financiranju terorizma in povečanje preglednosti o dejanskih lastnikih podjetij. Prihodnje leto pripravlja povezan register lastnikov podjetij, ki bo spodbujal izmenjavo informacij med državami članicami. Komisarka je izrazila željo, da bi bili registri posameznih držav povezani v evropsko mrežo že nekje sredi naslednjega leta.

  Na torkovem zasedanju je komisarka povedala, da bodo morale banke sprejeti dejstvo, da bo prisotnih več kontrol ter da bodo standardi glede preprečevanja pranja denarja še višji. Evropska komisija je predlagala bolj podrobno spremljanje transakcij tako za podjetja kot za truste ter vzpostavitev ter poln dostop javnosti do registrov dejanskih lastnikov.Veliko poslanskih vprašanj se je nanašalo na posrednike finančnih storitev. Poslanci so trdili, da ti ne spoštujejo pravil kot bi jih morali, komisarka pa je odgovorila, da zaradi hudih sankcij opažajo napredek na tem področju.

  Komisarka je spregovorila še o zaščiti t.i. žvižgačev. Pravi, da so dobro zaščiteni v različni sektorski zakonodaji EU. Povedala je še, da se trenutno Komisija odloča, ali naj pri zaščiti žvižgačev še naprej uporablja metodo po sektorjih, ali naj zanje uporabi poseben pristop s posebno zakonodajo.
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let