Romana Tomc: Krivic ne smemo popravljati z novimi krivicami

  Objavljeno: Petek, 15.11.2019    Rubrika: Zadnje novice
  IMG-7568
  Kaj prinaša nova pokojninska zakonodaja in kaj napovedane spremembe v praksi pomenijo za slovenske upokojence? Tema, ki je zaradi težkega položaja upokojencev v Sloveniji zelo aktualna, je, po besedah osrednje gostje pogovornega večera, evropske poslanke poslanke Romane Tomc, tudi zelo zapletena: “Ljudem v Sloveniji je težko razložiti, zakaj je situacija takšna, kot je in zakaj so njihove pokojnine tako nizke. Naš pokojninski sistem je namreč izredno zapleten.” Pogovor, ki je potekal v polni dvorani Ipavčevega doma v Šentjurju, je povezovala poslanka v Državnem zboru, Jelka Godec.
   
  Romana Tomc: “Poleg zapletenosti in nejasnosti pa je slovenski pokojninski sistem tudi nevzdržen. Razmerje med prejemniki pokojnin in vplačniki prispevkov se slabša, ustreznih sprememb ni na vidiku. Na to, kot tudi na številne druge izzive, nas vsako leto opozarja tudi Evropska komisija. Zdi se mi zelo krivično, da vlada Marjana Šarca ljudem ne pove odkrito, kaj nas na čaka. Napovedi so jasne, ohlajanje gospodarske rasti pomeni dodatne finančne pritiske na pokojninsko blagajno,” opozarja. “Z našo vladno reformo smo leta 2012 vzdržnost sistema zagotovili za dodatnih nekaj let. Zdaj je na potezi vlada Marjana Šarca. Predlog, ki ga je letos poslala v obravnavo, sicer ponuja nekaj všečnih sprememb, a na dolgi rok so te spremembe škodljive.”
   
  Ena od rešitev je bil tudi v mesecu maju predstavljen predlog Slovenske demokratske stranke o Slovenskem demografskem skladu: “S prodajo državnega premoženja in delom dobička državnih podjetij bi polnili pokojninsko blagajno. Predlog v državnem zboru ni bil sprejet, je pa takrat vlada obljubila, da bo svoj predlog zakona predstavila še v letošnjem letu. Kdaj ga lahko pričakujemo?” se sprašuje poslanka. 
   
  Slovenija bi se lahko, kot članica Evropske unije, ogromno naučila tudi na primerih dobrih praks iz tujine. “Nismo edini, ki se soočamo s to problematiko. Ogromno idej in enostavnih rešitev bi lahko dobili le s pogledom okoli nas,” opozarja. “Novi predlogi sprememb pokojninske zakonodaje omogočajo upokojencem, da bodo lahko, poleg prejemanja pokojnine, hodili tudi na delo. To se mi zdi dobro. To, da bi mladi zaradi tega težje prišli do zaposlitve, pa je le umetno ustvarjanje medgeneracijskega konflikta. Primer dobre prakse iz tujine je na primer mentorska shema, ki rešuje to vprašanje.”
   
  Za konec evropska poslanka Romana Tomc poudarja: “Slovenski pokojninski sistem potrebuje celovito prenovo in ne le všečnih popravkov. Krivic ne smemo popravljati z novimi krivicami. Največja krivica pa ostaja to, da pokojnine postajajo socialni prejemki, njihovi prejemniki pa socialni problem.”
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let