Romana Tomc: Perspektiva Zahodnega Balkana je v EU

  Objavljeno: Petek, 27.11.2015    Rubrika: Zadnje novice
  konfzahblakan
  Evropska poslanka iz vrst EPP/SDS Romana Tomc se je danes udeležila okrogle mize na temo evropske perspektive Zahodnega Balkana, ki jo je organizirala Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani. Poslanka je sodelovala v panelu o gospodarski perspektivi Zahodnega Balkana, na katere so spregovorili o tem, da omejena gospodarska aktivnost evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana ne koristi, temveč zavira njihovo napredovanje. Na okrogli mizi so skušali odgovoriti na vprašanja kako lahko z vlaganji v delovna mesta, ljudi in gospodarstvo državam Zahodnega Balkana pomaga slovensko gospodarstvo oziroma kako lahko pomaga Evropska unija oziroma slovenski evropski poslanci.

  Romana Tomc je dejala, da se danes Evropska unija nahaja v nekoliko turbulentnem času. »Nekateri, ki so del Evropske unije, bi radi izstopili, tisti, ki niso del nje, bi se k njej radi priključili, ker v njej še vedno vidijo prihodnost« je dejala in ob tem dodala, da tudi sama še vedno meni, da prihodnost Evropske unije obstaja, vendar v EU, ki bo tudi samokritična, ki se bo preoblikovala in ki bo postala nekoliko drugačna, kajti »takšna kot je, ne more zdržati.«. Po njenem mnenju bo meja za vstop v EU za države Zahodnega Balkana postavljena zelo visoko, čeprav si sama srednjeročno težko predstavlja Evropsko unijo brez teh držav. »Te države potrebujemo ne le zaradi gospodarskih razlogov, ampak tudi, ker spadajo v ta naš skupni prostor,« je dejala Romana Tomc.

  Poslanka je nadalje povedala tudi, da ne verjame v različne oblike podjetništva, kot so etično, socialno, zeleno podjetništvo. Verjame v osnovno obliko podjetništva. »Vse, kar je v okviru podjetništva drugače, ne sledi cilju podjetništva kot takšnega, zaradi česar potem ne pride do izraza dejstvo, zakaj podjetništvo obstaja in kakšen je njegov cilj,« je dejala poslanka.

  Ko je bilo govora o migracijah, je Romana Tomc dejala, da smo danes bolj kot begunskemu valu priče migrantskemu valu. »Če bi Evropa že v začetku odreagirala z enotno zunanjo politiko, takšnih težav, kot smo jim priča danes, ne bi imeli. Težave pa bomo lahko reševali, ko se bomo soočili s tem, da imamo različne vrste ljudi, ki k nam prihajajo,« je dejala poslanka. Ob tem je izpostavila, da se v medijih, pa tudi sicer v javnem diskurzu pogosto uporablja termin »prebežniki« »Kdo so to?« je vprašala poslanka in dodala, da so v valu ljudi, ki prihajajo v Evropo »begunci, ki bežijo za svoje življenje iz vojnih območij, ekonomski migranti, ki želijo svojo ekonomsko bodočnost reševati nekje drugje.« Poslanka je poudarila, da so med njimi znajdejo tudi kriminalci, ki izkoriščajo tako begunce kot migrante. »Recimo bobu bob in začnimo reševati težave s pravimi odgovori,« je na okrogli mizi menila Romana Tomc.

  Poslanka je nenazadnje še izpostavila, da je ključno gonilo razvoja vlaganje v ljudi. »Infrastruktura je samo tehnični pripomoček, da se ljudje razvijajo,« je dejala ob tem.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)