Romana Tomc: "Slovenska vlada se hvali z zmanjšanjem brezposelnosti, toda, ali je temu res tako?"

  Objavljeno: Četrtek, 13.10.2016    Rubrika: Zadnje novice
  etv

  V tokratni oddaji 'V Evropskem parlamentu se dogaja' na ETV, je bila gostja evropska poslanka Romana Tomc, članica Evropske ljudske stranke iz vrst Slovenske demokratske stranke.

  V Evropskem parlamentu je Romana Tomc članica odbora za zaposlovanje in socialne zadeve, nadomestna članica v odboru za ekonomske in monetarne zadeve ter namestnica v delegaciji za odnose z Bosno in Hercegovino. Je tudi podpredsednica delegacije za odnose z Japonsko. Pred tem je bila poslanka in tudi podpredsednica Državnega zbora RS. S poslanko se je voditelj Igor Gošte pogovarjal o številnih aktualnih temah, s katerimi se ukvarjajo v Evropskem parlamentu in zadevajo tudi slovensko prebivalstvo.

  V pogovoru je evropska poslanka Romana Tomc izpostavila, da se v Evropski uniji obeta vroča jesen: "Od novega vala migracij, do Brexita, čezatlantskega sporazuma, razkrivanja ozadja Panamskih dokumentov in tako dalje. Vse to so teme, ki jih bodo na svoji koži čutili prebivalci Evropske unije." Evropska unija je izjemno bogata na področju socialnih transferjev, zato "predstavlja obljubljeno deželo marsikateremu migrantu. Za številne smo postali ciljna destinacija, a nimamo praktično nobene besede pri tem, kako se bo zadeva rešila. Zanje Evropska unija predstavlja obljubljeno deželo, zato je izseljevanje zelo težko zaustaviti - rešitev je treba iskati v zaustavitvi izseljevanja, v samem žarišču problema," o vprašanju migrantske krize meni poslanka. Zelo pomemben bo tudi odgovor na vprašanje odnosov s Turčijo, ki so se čez poletje zelo zaostrili: "To, kar obljublja Erdogan, predstavlja grožnjo za Evropsko unijo in od pogovorov o priključitvi smo naredili ogromen korak nazaj."

  Tako v Evropski uniji kot tudi v Sloveniji se še vedno srečujemo z visoko brezposelnostjo. "Slovenska vlada se po zadnjih podatkih sicer hvali z zmanjšanjem brezposelnosti, a zadeva ni tako črno bela - dnevni migranti, invalidi, odseljevanje tisočih ljudi in številni drugi dejavniki so tisti, ki, poleg rasti gospodarstva, vplivajo na te številke. Vse to dogajanje na področju trga delovne sile pa pomeni tudi manj vplačnikov v našo pokojninsko blagajno, ki poka po šivih. Veča se tudi število samostojnih podjetnikov. Pa to pomeni, da v Sloveniji podjetništvo cveti? Ne, marsikdo je v to prisiljen. To pa zagotovo ni rešitev za zmanjšanje problematike brezposelnosti v Sloveniji," je poudarila Romana Tomc.

  Nadalje je poslanka spregovorila tudi o problematiki slovenske politične kulture. "V Sloveniji je mnenje o politiki na splošno zelo slabo, ljudje se ne želijo ukvarjati s političnimi temami, prevlada mnenje, da poslanci ne delajo nič. A v precej primerih to ne velja. Sama sem strokovno podkovana na marsikaterem področju, kar so mi v preteklosti tudi priznali, saj so me vabili na predavanja, seminarje, odkar pa sem vstopila v politiko, se je to spremenilo. Žalostno je, da po koncu politične kariere strokovnjaki ne dobijo zaposlitve le zato, ker so na nek način omadeževani. Je politična opredeljenost res bolj pomembno od znanja in izkušenj?" se je v oddaji spraševala poslanka.

  Poslanka je v oddaji poudarila, da se bo v Evropskem parlamentu tako kot doslej tudi v prihodnje veliko dogajalo. "Ljudje imajo sicer občutek, da evropski poslanci ne delajo prav veliko, a temu res ni tako. Ogromno je tematik, o katerih se pogovarjamo in ki imajo neposreden vpliv na domače prebivalstvo. Zato vas vabim k spremljanju mojega dela in dela Evropskega parlamenta na splošno," je dejala poslanka Romana Tomc.

  [embed]https://www.youtube.com/watch?v=Jfg0xB1tGHI[/embed]
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let