Romana Tomc: Švedsko predsedovanje EU in prioritete na področju demografije

  Objavljeno: Torek, 24.01.2023    Rubrika: Zadnje novice
  Empl 2
  Danes smo na Odboru Evropskega parlamenta za zaposlovanje in socialne zadeve gostili švedski ministrici Anno Tenje, ministrico za starejše in socialno varnost, ter Paulino Brandberg, ministrico za enakost spolov in namestnico ministra za delo. Ministrici sta predstavili prioritete švedskega predsedovanja Evropski uniji na področju sociale in zaposlovanja.

  Švedska je kot eno od svojih prioritet izpostavila tudi starejše in s tem povezane demografske izzive, ki so tudi ena ključnih prioritet mojega poslanskega mandata. Imamo vedno starejšo populacijo, mnogi menijo, da so starejši z ekonomskega vidika za družbo veliko breme. Kljub zavedanju, da bomo vsi nekoč na točki, ko ne bomo mogli več delati in bomo morali živeti od minulega dela, če pa to ne bo dovolj, pa s podporo solidarnostne družbe, temu izzivu ne posvečamo dovolj pozornosti.

  Veseli me, da smo na evropski ravni prav nedavno sprejeli Evropsko strategijo oskrbe, katere cilj je zagotoviti kakovostne, cenovno sprejemljive in dostopne storitve oskrbe po vsej Evropski uniji, a žal v praksi pogosto ni vse tako lepo, kot izgleda na papirju. Kot primer sem v svojem nagovoru na odboru omenila eno prvih potez lani izvoljene slovenske vlade, ki je takoj na začetku svojega mandata zavrnila uveljavitev zakona o dolgotrajni oskrbi. Zakona, ki je bil sprejet le nekaj mesecev pred tem in ki ga Slovenija nujno potrebuje. Namesto da bi izziv demografije in s tem tudi diskriminacije prenesli v bolj vključujočo družbo, kot to počne Švedska, kjer lahko starostniki po svojih močeh prispevajo k blaginji naroda, so mnogi starejši potisnjeni na rob preživetja.

  Na gostji sem zato naslovila nekaj vprašanj v zvezi s tem, kako bi lahko Evropska unija državam članicam pomagala pri iskanju in uveljavljanju rešitev demografskega vprašanja. Nenazadnje tudi Švedska, ki ima velik delež starostnikov, ki pa so zelo dobrega zdravja in lahko dlje skrbijo zase. Švedi imajo odličen sistem, po katerem le majhen delež oskrbe starejših plačujejo pacienti. Zanimalo me je, kako bi lahko z izmenjavo dobrih praks pomagali državam, ki tega področja nimajo zadovoljivo urejenega, med njimi tudi Sloveniji. Kakšne so zaveze švedskega predsedovanja na tem področju in kako nameravajo le-te implementirati?
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)