Romana Tomc v pismu Jourovi: Kako bo ukrepala Evropska komisija, da zaščiti vladavino prava in svobodo medijev v Sloveniji?

  Objavljeno: Petek, 01.12.2023    Rubrika: Zadnje novice
  50-romana-tomc (1)
  Evropska poslanka Romana Tomc je ob zadnjih dogodkih na področju svobodnih medijev podpredsednici Evropske komisije Veri Jourovi poslala pismo, v kateri jo sprašuje po ukrepih, ki jih je napovedala pri pripravi medijske zakonodaje.

  Originalno pismo v angleškem jeziku je na voljo spodaj, v nadaljevanju pa si lahko preberete prevod:

  Spoštovana podpredsednica Evropske komisije, Vera Jourova!

  Glede na to, da se zavzemate za svobodo medijev in da ste pozorno spremljali dogajanje v zvezi s političnim prevzemom RTV, se na vas obračam z nekaj vprašanji. Vaši odgovori so pomembni za pojasnitev stališča Evropske komisije in vas osebno do dejanj, ki vodijo v razgradnjo pravne države in ogrožajo svobodo medijev v Sloveniji. 

  1. Kako komentirate dejstvo, da je sedanje vodstvo RTV umaknilo predlog za ustavno presojo Zakona o RTV?
   

  Ob robu vašega obiska Ustavnega sodišča ste večkrat izjavili, da upate, da bo sodišče razsodilo čim prej. Umik predloga o zahtevani ustavni presoji pomeni, da je bila odstranjena možnost, da Ustavno sodišče presodi, da Zakon o RTV ni skladen z ustavo. Hkrati to pritrjuje razmišljanju, da je bila sprememba Zakona o RTV izpeljana v nasprotju z zakonodajo in izključno z namenom popolne politizacije javnega medija. Zakaj bi se sicer sedanje vodstvo ustrašilo ustavne presoje?

  2. Kako komentirate dejstvo, da so bili po nastopu novega vodstva RTV nekateri novinarji odstranjeni s svojih položajev in da so bile ukinjene oddaje, ki kritično poročajo o delu vlade?
   
  Številni novinarji so z nastopom novega vodstva čez noč izgubili svoje položaje kot voditelji oddaj. Gre predvsem za tiste, ki niso bili v celoti podrejeni novemu vodstvu. Nekateri od njih so zaradi stresne situacije morali poiskati celo medicinsko pomoč. Ukinjene so bile oddaje, v katerih so kritično poročali o delu vlade. Napovedane so tudi nadaljnje ukinitve. O vse tem smo vas že podrobno obvestili.

  3. Kako komentirate dejstvo, da je predsednik vlade javno izjavil, da je potrebno policijo in RTV očistiti janšizma?

  Ob odstopu ministrice za notranje zadeve, ki je predsednika vlade Roberta Goloba obtožila političnega vmešavanja v policijo, ker je zahteval točno določene kadrovske menjave, je predsednik vlade javno povedal, da je njihov cilj očistiti policijo in tudi RTV, kadrov, ki jih je imenoval janšisti. Po njegovem gre za tiste, ki podpirajo politiko bivšega predsednika vlade Janeza Janše, vendar se v slovenski javnosti ta izraz sedaj uporablja za vse, ki niso podporniki politike sedanjega predsednika vlade Roberta Goloba in njegove koalicije in so kritični do dela vlade ali koalicijskih strank. Se vam priznanje, da so cilj vladajoče koalicije “čistke na podlagi politične pripadnosti,” ne zdi grozljivo?

  4. Ali na podlagi dejstev o dogajanju v slovenskem medijskem prostoru menite, da je v Sloveniji zagotovljena svoboda medijev? 
   
  5. Kako bo ukrepala Evropska komisija, da zaščiti vladavino prava in svobodo medijev v Sloveniji?

   
  Vaše konkretne odgovore pričakujemo čim prej.
   
  S spoštovanjem,

  Romana Tomc
   
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)