ROŽNATI OKTOBER

  Objavljeno: Petek, 14.10.2016    Rubrika: Zadnje novice
  roza-pentlja-1
  Oktober je mesec posvečen boju proti raku dojk. Europa Donna, Evropska zveza za boj proti raku dojk opozarja ženske na raka dojk ter jih združuje v prizadevanjih za boljše izobraževanje o raku dojk.

  15. oktober je dan zdravih dojk, ki ga spodbuja in usmerja Evropska zveza Europa Donna. Evropska zveza opozarja na pomen zdravega načina življena z uravnoteženo prehrano, vzdrževanje primerne telesne teže in vsakodnevno telesno dejavnost. Premalo se zavedamo, da smo sami odgovorni za svoje zdravje in da je za vse ljudi kot tudi za bolnike z rakom ustrezna prehrana in telesna vadba nepogrešljiv del ohranjanja zdravja in kakovostnega življenja.

  Zaradi raka dojk umre v Evropski uniji vsako leto 87.000 žensk. Delež bolnic, ki preživijo, se razlikuje med posameznimi državami, pokrajinami in celo med posameznimi bolnišnicami v isti državi. Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi odkrivanja manjših tumorjev in kakovostnega zdravljenja, ki postaja vedno bolj prilagojeno posamezni ženski in njenemu raku.

  Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, v Sloveniji vsako leto umre 1200 žensk in deset moških. V Sloveniji vsak dan za rakom dojk zbolijo tri bolnice, umre pa več kot ena. V državi živi že več kot 14.000 žensk, ki so se ali pa se trenutno zdravijo zaradi raka dojk, verjetnost da bo Slovenka zbolela za to boleznijo do 75. leta starosti pa je sedemodstotna.

  V Sloveniji organizacija Europa Donna (Slovensko združenje za boj proti raku dojk) tudi letos pripravlja številne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Letos so v ospredje postavili Kratek vodič po Evropskih strokovnih smernicah za zagotavljanje kakovosti presajanja in diagnostike raka dojk, saj si prizadevajo za kakovostno in enotno obravnavo žensk in moških pri odkrivanju in zdravljenju raka dojk. V rožnatem mesecu se bodo odvijali razni dobrodelni dogodki, teki in hoja za upanje bodo letos v Zagorju ob Savi, Novi Gorici, Dolenjskih Toplicah in Slovenski Bistrici. V številnih lekarnah po Sloveniji bodo za donacijo dveh evrov na voljo rožnate zapestnice, prispevki pa bodo namenjeni v sklad Europe Donne za pomoč bolnicam.  Na Onkološkem inštitutu bodo ves mesec prostovoljke, ki so prebolele raka dojk, katere bodo delile promocijsko gradivo Europe Donne in rožnate pentlje ter bodo obiskovalcem podale praktične napotke in informacije o zdravljenju raka dojk v bolnišnici in po njej.
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let