Anže Rojnik: 2. teden - Miren teden v Bruslju

  Objavljeno: Ponedeljek, 27.11.2017    Rubrika: EVROPSKA ZGODBA
  4
  V nadaljevanju objavljamo 2. zapis našega stažista, Anžeta Rojnika, o njegovi izkušnji v naši bruseljski pisarni.

  Pa je minil še drugi teden bivanja v Bruslju. Z Jerco se že počasi uspešno znajdeva v prostorih Parlamenta. V drugem tednu meseca novembra so poslanci odpotovali v Strasbourg na plenarno zasedanje, zato je bil teden tu v Bruslju dokaj miren. Na plenarnem zasedanju poslanci razpravljajo o zaključku zakonodajnega dela in sodelujejo pri sprejemanju odločitev Skupnosti in poskrbijo, da Komisija in Svet upoštevata njihova stališča. Plenarno zasedanje traja od ponedeljka do četrtka. V tem času sva z Jerco pripravljala različne opomnike in obrazložitve glasov, nato pa čakala na končne odgovore iz plenarnega zasedanja ter do konca uredila obrazložitve. Zaradi spremenljivega vremena sem raje po končanem delu izkoristil čas za sprehod po centru Bruslja in po trgovinah.
  V petek se je pojavil sonček. Zaradi krajšega delovnega urnika ob petkih in lepega sončnega vremena sem šel popoldne na sprehod po parkih. Tako sem vsaj obiskal nekatere parke, ki so v bližini prebivališča, kot so Parc Leopold z majhnim jezerom, Parc de Bruxelles, ki leži ob Kraljevi palači, največji park - Parc du Cinquantenaire, v katerem stoji muzej in še park Monts des Arts. Zadnji omenjen park je po mojem mnenju najlepši, saj je obarvan s pomočjo barvnega reflektorja.
  Sobotni dan smo še z nekaj drugimi stažisti izkoristili za obisk mesta Antwerpna. Antwerpen je četrto največje pristanišče na svetu in drugo v Evropi, takoj za Rotterdamom. Mesto je znano tudi kot eden od treh glavnih centrov svetovne diamantne industrije. V Antwerpnu deluje tudi eden najstarejših živalskih vrtov, v katerem skrbijo za ogrožene vrste. Namesto ZOO-ja smo šli po celem mestu. V Antwerpnu tudi ni nikoli dolgčas, saj je ogromno trgovin z različnimi blagovnimi znamkami. Na glavnem trgu se velikokrat odvijajo različni festivali. Mi smo prišli ravno v pravem času na festival za otroke. Si lahko mislite, da smo se skoraj počutili kot otroci na festivalu? :P Antwerpen je zanimivo mesto tudi zaradi obstoja v estuarju reke Schelde. V njem je postavljena zanimiva stavba, na katero se lahko povzpneš in imaš panoramski razgled na celotno mesto. 
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)