Anže Rojnik - Prvi teden v politični prestolnici Evrope.

  Objavljeno: Torek, 21.11.2017    Rubrika: EVROPSKA ZGODBA
  Grand Place
  V nadaljevanju objavljamo zapis našega stažista, Anžeta Rojnika, o njegovi izkušnji v naši bruseljski pisarni.

  V politično prestolnico Evrope sem prispel v petek pozno popoldne, dne 3.11.2017. Nastanil sem se v domu dr. Zvoneta Štrublja. Isti dan sem spoznal našega ''hišnika'' Primoža in stažistko Jerco, s katero sva se že ujela na delovnem mestu. Že isti večer sem se odpravil po najnujnejšo stvar - hrano. Biti lačen ni dobro, ne?

  Prvo noč v Bruslju nisem dobro spal, ker je bilo vse novo zame, sploh pa zato, ker sem sam prvič potoval v tujino. A verjamem, da se bom v naslednjih dneh naspal. Naslednji dan, v soboto, sem se po zajtrku odločil, da raziskujem Bruselj. Prvo sem iskal pot (ah, hvala bogu za Google maps) do Evropskega parlamenta, kjer bom en mesec stažiral pri evropski poslanki Romani Tomc. Dan je bil sončen in odličen za spoznavanje centra Bruslja. Tako sem našel kip Manekena Pisa, a je bil žal pokrit z zastavo. To pa zato, ker imajo prebivalci Belgije 5.11. Dan države Belgije in so ga preoblekli v značilno nošo. Poleg Manekena Pisa, sem spoznal še ostale stavbe, kot so Royal Palace, Grand Place (največji trg/center Bruslja), raznovrstne ulice, čokoladnice (to pa sploh, saj je Belgija znana po dobrih čokoladah in ker - I love chocolates). V dom sem se vrnil pozno popoldne in po kosilu na internet raziskoval ostale stvari, značilne za to državo. Odločil sem se, če sem že v Bruslju in ker je vse ravno, bom skočil še do preostalih mest.

  Nedeljski dan je bil siv in dokaj deževen, kar je značilno vreme za Belgijo, zato sem raje ostal doma in še enkrat na internetu raziskal poti do omenjenih mest in spoznaval cimre v domu. Tako je vsaj hitro minil nedeljski dan. Pa itak je bil praznik - Dan Belgije in so bile trgovine zaprte.

  Nastopil je prvi dan - ponedeljek, ki je bil začetek enomesečnega stažiranja. Z Jerco sva se že prejšnji večer zmenila, da greva skupaj - zaradi prvega dneva in opore. Tudi njo je bilo strah, tako kot mene, sej veste - prvi dan je vedno težek :P

  Pred parlamentom sva čakala cca. 5 min, preden se je od nikoder pojavil Žan, Romanin asistent. Z njim sva šla do infocentra, kjer so naju akreditirali, nato nama je še razkazal Parlament. Vmes smo skočili še do pisarne drugih dveh asistentk - Maje in Mateje, ki sta naju previdno sprejele, ampak bosta že v naslednjih dneh poskrbeli, da se bomo imeli kljub razgibanemu delu fino. Pričakovala sva že prvi dan, da bova spoznala šefico oziroma poslanko, a je še ni bilo v Bruslju. Torej, očitno bo naslednji dan uradni spoznavni dan s poslanko. Kasneje je nama Žan pokazal še druge prostore, kjer se izvajajo seje, odbori in plenarna zasedanja, prav tako tudi menzo in dobre kavarne (no, sicer ne pijem kave, pa dobro, za drugič je fino vedet, kje je :-) ). Že prvi dan sva dobila prvo nalogo - prinesti kavo asistentom. Seveda sva se že (logično) trikrat vmes izgubila, da sva prišla do prave kavarne in kasneje do pisarne. Po tem sva odhitela na prvo sejo, ki je trajala do 6. ure.

  Nastopil je torek - spoznavni dan. Jerca je sicer šla direktno na sejo, jaz pa v pisarno ge. Tomc. Seveda že drugi dan sem imel težavo najti pot do pisarne, zato sem malo zamudil in me je že Romana prehitela in je že bila v pisarni. Prijazno me je sprejela in se previdno pozanimala, če se bova razumela zaradi polževega vsadka. Po seji je še Jerca spoznala Romano in smo odpravili spoznavni dan. Uh, torej, je že ''uradni spoznavni dan'' mimo. Dobila sva nalogo - Jerca je pripravila zapisnik o seji, jaz pa opomnike. Seveda ni samo to najina naloga, temveč obstajajo še druge naloge stažistov, kot so pobiranje pošte, udeleževanje sej ali spremljanje asistentk in poslanke na dogodke.

  Sreda in četrtek sta se dogajala podobno kot torek. Ob petkih je krajši delovni čas, zato sem po delovnem dnevu izkoristil preostanek dneva in šel na večerni sprehod do Grand Place-a in sem tudi končno ovekovečil Manekena Pisa. V soboto je bil sicer siv dan, ampak sem le uspel priti do Atomiuma. Čeprav konstrukcija najbrž ni zanimiva za vsakogar, je zame vendarle svojevrstno zanimiva in čudovita.

  No dobro, za vnaprej je še en mesec, da bova z Jerco uspela vse spoznati in se odlično znašla v Evropskem parlamentu, kot tudi v Bruslju. 
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)