Anže Rojnik: "Smreka, lučke, Gent, Bruges"

  Objavljeno: Ponedeljek, 04.12.2017    Rubrika: EVROPSKA ZGODBA
  Slika 1
  Evo, pa je minil še tretji teden, kar pomeni, da se bliža konec mojega enomesečnega stažiranja.

  Tretji teden je bil večinoma miren in ponekod živahen. Asistentka Mateja je pripeljala skupino nadobudnih mladih dijakov, da so si lahko ogledali Evropski Parlament in spoznali njegovo delovanje. Kdo ve, mogoče se bo pa kateri izmed teh dijakov znašel v Evropskem parlamentu? V tem tednu sem imel delo s povzetki o delovanju posameznega odbora Evropskega parlamenta in njihovih postopkih odločanja ter o Beli knjigi o prihodnosti EU. Prav tako sem pripravljal nove opomnike za naslednje plenarno zasedanje.

  V petek so postavili okrašeno smreko in s tem začeli decembrski sejma, nato so se lučke prižgale na Grand Place-u. V Belgiji je običaj prižig lučk že proti koncu novembra, čeprav po drugih državah, sploh v naši Sloveniji, pa se lučke prižgejo šele decembra. Kljub temu, da je deževalo, je bilo vsaj manj ljudi in gneče in sva si lahko z Jerco ogledala lučke po centru. Najlepše osvetljeno je bilo v centru Grand Place-a.

  Čez vikend sem se s kolegoma odpravili v Gent in Bruge, srednjeveški mesti, ki imata podobno strukturo mesta kot Bruselj. Gent in Bruges imata največ srednjeveških zgradb. Gent je tretje največje mesto v Belgiji in je center belgijske Flandrije ter najbolj znan po svojih samostanih - beguinages (Slika 2), ki so uvrščeni na UNESCO.

  Bruges - po mojem mnenju najlepše mesto v Belgiji. Podobno kot Gent ima tudi Bruges dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro. Bruges je zaradi svoje veličine pogosto označen z vzdevkom ''Severne Benetke''. Tako kot Gent ima Bruges tudi samostan beguink, najbolj znan je po urejenih kanalih tako kot na Nizozemskem (Amsterdam) (Slika 4).  Ta vikend so že postavili ogromno drsališče sredi mestnega trga in z različnimi stojnicami zabavali ljudi. 
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)