Prispevek natečaja Evropsko pero - Moja Evropa

  Objavljeno: Sreda, 22.04.2015    Rubrika: EVROPSKA ZGODBA
  2390666040_5a9d52b896_o
  Množica držav, množica jezikov, množica različnih kultur, množica različnih naravnih okolij in klimatskih razmer združenih v čudovito, staro, mogočno Evropo. Ob prebiranju razpoložljivih tem mi je v oči takoj padel izbran naslov – Moja Evropa, saj ob tej besedni zvezi ne morem mimo dejstva, da je znotraj moje Evrope tudi MOJA SLOVENIJA. Edinstvena dežela neštetih lepot. Tako majhna, a tako raznolika. Obožujem jo! Uživam v sprehodih po neokrnjenih gozdovih, po starih mestnih jedrih ali ob našem morju. Ta čudovita državica namreč na vsakem koraku ponudi nekaj čarobnega.

  Trenutno se nahajam v Barceloni na trimesečnem strokovnem izpopolnjevanju. Rada potujem in odkrivam zaklade tujih držav. Vedno znova me očarajo evropska mesta polna zgodovine. Le katera druga celina se lahko pohvali s toliko tako mogočnimi zgodovinskimi zgradbami, s takšno množico muzejev in tako razgibano naravo? Hkrati pa ob teh zapisanih besedah, na žalost, ne morem mimo vprašanja, ki se mi neprestano poraja v glavi: “Ali za nas mlade na tej celini sploh še obstajajo priložnosti in upanje? Ali bom res morala zapustiti vso to lepoto in odditi v neznani svet?”

  V naslednjem letu zaključujem doktorski študij kemije. Slovenija in Evropska Unija sta mi omogočili pridobiti izvrstno izobrazbo. Ne želim drugam, želim prispevati k njunemu razvoju in uspehu, ter se jima na ta način zahvaliti za vse kar sta dobrega storili zame. Želim si sprememb v domovini!

  Kot je zapisal italijanski pesnik Arturo Graf: ”Na življenjskem potovanju ni ravnih poti: vse se vzpenjajo in spuščajo.” In takšna je tudi pot moje, tvoje, naše Evrope. Želim ji torej vse najboljše in čim prejšnjo pot navzgor.

  Simona Tušar

  ​Foto: Flickr
   
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)