Romana Tomc: Enotni trg prednostno za prehransko verigo in zaščito potrošnikov

  Objavljeno: Torek, 12.02.2019    Rubrika: Sporočila za javnost
  romana-tomc-14
  Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdili program za dokončanje notranjega trga za finančno obdobje 2021-2027. Evropska poslanka Romana Tomc je sodelovala pri oblikovanju končnega poročila, ki na predlog Evropskega parlamenta lahko prinese kar 6,5 milijard evrov za ključne prioritete programa.
   
  Enotni trg ostaja temeljni kamen evropskega projekta. Že 25 let je od njegovih začetkov, je eden izmed najboljših projektov Evropske unije. Romana Tomc (ELS/SDS) je za politično skupino ELS pripravila mnenje o poročilu: "Po statističnih podatkih Evropejci poleg miru kot največji dosežek Evropske unije vidijo enotni trg – prost pretok oseb, blaga in storitev. Vesela sem, da smo danes potrdili ta obsežni program, ki bo na voljo za mala in srednja podjetja preko programa COSME, za varstvo potrošnikov in za prehransko verigo." 
   

  Ob zadnjih škandalih, s katerimi kupci vse bolj izgubljajo vero v poštenost in pravila, ki veljajo v Evropski uniji, je ključna prioriteta tega progama povsem na mestu: “Če je naša prednostna naloga dokončati notranji trg, moramo zagotoviti tudi to, da bo ta trg deloval brez dvomov v njegovo skladnost s pravili. Prehranska veriga in varstvo potrošnikov bi morala biti v Evropski uniji najvišje na lestvici zaupanja. Dodatna sredstva morajo zagotoviti večjo zaščito končnih kupcev, tako na področju prehrane za ljudi in živali, kot tudi na drugih področjih,” je ob sprejemu poročila povedala Romana Tomc.
   
  Predlog programa gre sedaj v pogajanja z Evropsko komisijo in Svetom.
   
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let