Romana Tomc: EU potrebuje učinkovitost pri ukrepanju

  Objavljeno: Sreda, 08.07.2020    Rubrika: Sporočila za javnost
  Romana Tomc 9
  Evropski poslanci bodo danes popoldne z nemško kanclerko Angelo Merkel razpravljali o strategiji in glavnih ciljih nemškega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. Prvega julija je Nemčija prevzela predsedovanje Uniji pod geslom: “Skupaj za okrevanje Evrope”. Osredotočili se bodo na oživitev gospodarstva po pandemiji COVID-19. Za Nemčijo pa se bosta v predsedujočem triu zvrstili še Portugalska in Slovenija.
   
  Romana Tomc pozdravlja cilje predsedovanja: »V tem trenutku EU potrebuje učinkovitost pri ukrepanju. Nemčija je ena izmed ustanovnih in najvplivnejših članic EU, zato je lahko njeno predsedovanje z Merklovo na čelu v trenutku, ko je Evropa v krizi, ključno. Nemčija je ena izmed redkih politično stabilnih držav in lahko kot taka v veliki meri vpliva na slovensko gospodarstvo. Imam pa tudi določene zadržke. Nemčija je močna, zato lahko prihodnost EU kroji po svojih merilih. Pri tem imam posebej v mislih področje sociale in migracij.«
   

  Poleg najvažnejše točke, dolgoročnega odpravljanja posledic korona krize ter gospodarskega in socialnega okrevanja, bo nemško predsedstvo veliko pozornosti namenilo krepitvi vloge Evrope v svetu. »V tekmi odkrivanja cepiva oziroma učinkovitega zdravila proti koronavirusu na vseh kontinentih bi morala Evropa pokazati, da je prva v inovativnosti. Narediti moramo vse, da zaščitimo morebitne nakupe patentov z drugih celin. Kljub temu, da zdravilo rabimo čim prej, bi bila vesela, če bi nam preboj uspel med predsedovanjem Slovenije,« dodaja Romana Tomc.
   
  »Omenila bi še varno Evropo s skupnimi vrednotami. Skrajni čas je, da dorečemo, katere so naše skupne vrednote. Ko jih bomo določili in se jih ne bomo več sramovali, potem bodo vsi ostali cilji v EU lažje dosegljivi. Med drugimi tudi varna Evropa, le-ta se sooča z mnogimi kibernetskimi napadi, s katerimi želijo druge velesile zmanjšati njeno moč. Poleg kibernetskih napadov pa ne pozabimo na nevarnost, ki jo s seboj prinašajo ilegalne migracije. Evropa nujno potrebuje spremembe v azilni zakonodaji, saj je trenuten sistem neučinkovit,« zaključuje Romana Tomc.

   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let