Romana Tomc: Evropska unija na poti k evropski strategiji o oskrbi

  Objavljeno: Torek, 05.07.2022    Rubrika: Sporočila za javnost
  EPP
  Evropski parlament danes sprejema skupno poročilo odborov za zaposlovanje in pravice žensk za prihodnjo evropsko strategijo oskrbe. Zajema priporočila, ki bodo podlaga za pripravo evropske strategije o oskrbi. Evropski parlament opozarja na zagotovitev dostopne in cenovno sprejemljive kakovostne storitve oskrbe ter dostojne delovne pogoje in dostop do socialne zaščite za formalne in neformalne oskrbovalce.

  Namen poročila je zagotoviti dolgoročno strategijo za sektor oskrbe na ravni EU, ki bi zagotavljala ustrezno upoštevanje pravic oskrbovalcev in oskrbovancev. V sektorju oskrbe prevladujejo ženske, zato se pri vprašanju oskrbe soočamo tudi z vprašanjem enakopravnosti. Poročilo poziva k številnim različnim zakonodajnim in nezakonodajnim ukrepom na evropski in nacionalnih ravneh, ki bodo spremljali strategijo, vključno z evropskim programom za neformalne oskrbovalce.

  Romana Tomc (SDS/ELS) je povedala: "Evropska Unija nujno potrebuje dolgoročno strategijo za sektor oskrbe. V interesu vseh nas je, da starost preživimo dostojanstveno, v urejenih in prijaznih domovih za ostarele, ki si jih lahko privoščimo, z ljudmi, ki z nami radi delajo. Zato sem danes glasovala v prid taki zakonodaji na ravni EU, ki bo državam članicam omogočala, da svojim ostarelim to tudi zagotovijo. Slovenija je po letih opozoril iz Bruslja pod vlado Janeza Janše ta nujno potreben zakon dobila pred kratkim. Od nove vlade zdaj pričakujem, da denar v prvi vrsti nameni tistim, ki oskrbo potrebujejo in v oskrbi delajo."

  Evropska komisija naj bi predlog predstavila v tretjem četrtletju letos.

  Foto: ELS
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)