Romana Tomc: Neprimerne poteze vodstva Skupnosti socialnih zavodov Slovenije

  Objavljeno: Sreda, 05.08.2020    Rubrika: Sporočila za javnost
  tomcromana2018-4
  V zadnjih dneh je v medijih odmevala zgodba o izstopu Skupnosti socialnih zavodov iz vladne skupine za Covid-19 pri ministrstvu za delo. Poleg tega se v javnosti pojavljajo številni zapisi, ki posplošujejo stanje na področju oskrbe starejših v Sloveniji.
   
  Romana Tomc, ki stanje na tem področju spremlja že več let, je povedala: "Najbrž ni nikogar med nami, ki z domovi za starejše ne bi imel tudi osebne izkušnje. Starši, stari starši, sorodniki, prijatelji, nekdo je zagotovo bil v domski oskrbi. Ker gre za naše bližnje, ki so običajno nemočni, smo še posebej občutljivi. Vsaka izkušnja je posebna in osebna. Zato je vsako posploševanje zelo tvegano. Ni dobrega in ni slabega doma. So le dobre in slabe izkušnje,” poudarja in nadaljuje: "Ko danes poslušam in berem nekatere posameznike, opazim, da znajo zelo dobro analizirati obstoječe stanje na področju oskrbe starejših. Poleg tega vedo povedati, da je za takšno stanje kriva država. V državi pa se točno ve, kdo je odgovoren za to, da sistem deluje, kajne? Ve se, kdo pripravlja zakonske podlage in kdo jih sprejema. Zakaj bi se odgovornost posameznikov skrivala za besedo država? Le v primeru, če za tem stoji namera, da se nekomu zavaruje hrbet in krivdo prevali kar na vse."
   
  Evropska poslanka, članica odbora za socialo in zaposlovanje v Evropskem parlamentu, je izstop Skupnosti socialnih zavodov iz vladne skupine za Covid-19 pri ministrstvu za delo komentirala: "Skupnost naj bi izstopila iz delovne skupine vlade, katera se trudi najti najboljše rešitve v trenutni situaciji. Z drugimi besedami, vlada zanje išče rešitve, predstavniki domov za starejše pa ne želijo sodelovati. To je res neverjetno. Prav oni so tisti, ki bi morali vztrajati do konca in vleči ministrstva za rokav, naj jim pomagajo, ne pa obratno. To je bežanje pred odgovornostjo, užaljeno, nedoraslo in nestrokovno."
   
  "Neodgovorno, neprimerno in nesprejemljivo do zaposlenih in oskrbovancev je, da se vodilni niso sposobni razumno dogovoriti. Prav tako neodgovorno je, da zavračajo pomoč. Ministrstva jim namreč to pomoč ponujajo v več oblikah, kar je preverjeno in dokazljivo. Zato moja kritika leti izključno na vodstvo Skupnosti in vodstvo nekaterih zavodov, ki jim vodenje v kriznih razmerah očitno ni pisano na kožo, niso pripravljeni na kompromise in ne sprejemajo drugačnega načina dela kot so ga navajeni," je za konec povedala Romana Tomc.
   
   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let