Romana Tomc previdno o novih evropskih pravilih o minimalni plači

  Objavljeno: Sreda, 28.10.2020    Rubrika: Sporočila za javnost
  tomcromana2018-19
  Danes bo Evropska komisija predstavila nov zakonodajni predlog glede minimalne plače v EU. Romana Tomc, članica odbora za zaposlovanje in socialo v Evropskem parlamentu, pozdravlja iniciativo Komisije.

  "Idejo o minimalni plači načeloma podpiram, vendar s precejšnjimi omejitvami. Prav bi bilo, da je institut minimalne plače obvezen, določanje pa bi moralo biti v rokah države članice. Menim, da so kakršnekoli zakonske zaveze na podlagi evropskih predpisov, ki bi posegale v že uveljavljene načine določanja minimalnih plač v državah članicah, nesprejemljive. Prav tako ne podpiram zmanjšanja pomena socialnega dogovarjanja.  Tu bi se lahko zgledovali po skandinavskem modelu, a tudi v Sloveniji je dialog, ki v polni meri upošteva socialne partnerje pri oblikovanju minimalne plače zakonsko predpisan. Vlada se z enostranskimi potezami v ta razmerja ne bi smela vmešavati, saj s tem ruši zaupanje partnerjev," pravi evropska poslanka

  Romana Tomc tudi opozarja, da je potrebno biti izjemno pazljiv, saj so gospodarske razmere v državah zelo različne, kot so tudi različno razviti njihovi socialni sistemi: "Nikomur ne bi smeli pri določanju evropskih pravil narediti škode. Najti je potrebno primerno ravnovesje med pravicami zaposlenih, ki morajo za svoje delo dobiti dostojno plačilo in zmožnostjo gospodarstva, da prenese stroške dela. Zavedati se je potrebno, da minimalna plača predstavlja izhodišče in vpliva tudi na vse druge plače. Ob današnji razvitosti EU ne moremo dopustiti izkoriščanja in zlorab pri plačilu ljudi. Na drugi strani pa ne moremo obremeniti gospodarstva bolj, kot je to sposobno prenesti, saj lahko na ta način postane nekonkurenčno."
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)