Romana Tomc: Razen nekaj svetlih izjem je objektivno novinarstvo v Sloveniji mit.

  Objavljeno: Sreda, 25.11.2020    Rubrika: Sporočila za javnost
  tomcromana2018-11
  Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Bruslju govorili tudi o ustnem vprašanju Komisiji glede madžarskega vmešavanja v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji.
   
  Romana Tomc, vodja slovenske delegacije pri največji politični skupini, Evropski ljudski stranki, je povedala: "Govorimo o vprašanju, ki je zastavljeno izključno z namenom vmešavanja v notranje zadeve in diskreditiranja slovenske vlade. Absurdno pri tem je, da temelji na informacijah nekega obskurnega slovenskega spletnega portala s sumljivim in nepreglednim lastništvom, znanega po napadih na desno sredinsko vlado in po novinarjih, ki so že bili obtoženi na Novinarskemu častnem razsodišču. V Sloveniji imamo resne težave z medijskim prostorom, ki je popolnoma neuravnotežen že 30 let. Monopoli, ki so se na vseh področjih, od gospodarstva do sodstva in medijev oblikovali v tem času, so v rokah levice. To preprečuje uresničevanje demokratičnih procesov v državi. Poseben problem je nacionalna RTV, za katero bi pričakovali, da je neodvisna. Žal temu ni tako."
   
  Dominantni mediji v Sloveniji predstavljajo 90 % medijskega prostora. "Tisti v slovenski lasti, so v rokah leve tajkunske elite, ki preko njih izvaja politično agendo, njihova moč je izjemna. Razen nekaj svetlih izjem je objektivno novinarstvo v Sloveniji mit. O zgodbah, ki jim ne ustrezajo, ne pišejo, veliko je prikrivanja in pristranskega poročanja. Zato je tistih nekaj ne – levih in neodvisnih medijev za Slovenijo izjemnega pomena. To veliko nepreglednost v lastništvu v svojem poročilu ugotavlja tudi Evropska komisija. Spremembe so potrebne. In te spremembe ne pomenijo uničevanja neodvisnih medijev, ravno nasprotno. So poskus, kako medijski prostor narediti boljši, preglednejši in bolj uravnotežen," je povedala Romana Tomc.
   
  Romana Tomc tudi obžaluje, da krizo, katere Unija še ni doživela, "socialisti izkoriščajo za notranje politične obračune. Žal je ravno ta primer očiten dokaz, kako celo v Evropskem parlamentu slovenski socialisti medije zlorabljajo kot sredstvo za politični boj."


   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)