Romana Tomc: Stop kitajski nakupovalni turneji po Evropi

  Objavljeno: Sreda, 17.06.2020    Rubrika: Sporočila za javnost
  china-takeover
  Evropska komisija danes predstavlja dokument o tem, kako lahko EU zaščiti svoja podjetja pred sovražnimi prevzemi zunaj Evrope.

  Evropska poslanka Romana Tomc je povedala: "Evropska komisija je problem očitno zelo hitro zaznala, kar je pozitivno, ni pa to še dovolj. Kitajska nad predlogom seveda ne bo navdušena in to bi lahko bila še ena stopnja naprej v poslabšanju gospodarskih odnosov med EU in Kitajsko. Govorimo o naši gospodarski moči in znanju, kar je potrebno jemati nadvse resno."

  V zadnjem letu so Kitajska podjetja prevzela preko 360 evropskih podjetij, kupila so 4 letališča, 6 pristanišč in vetrne farme. Romana Tomc poudarja, da Evropska unija nujno potrebuje zakonodajne predloge, s katerimi bo preprečila nakupovalne pohode Kitajcev na evropska strateška podjetja in znanje po ugodnih cenah. "Naša podjetja trpijo za posledicami pandemije koronavirusa, kar Kitajska že izkorišča. V skupini ELS smo se vedno zavzemali za pošteno konkurenco. Vendar smo se še ne tako dolgo nazaj naučili, da lahko velike državne subvencije izkrivljajo svetovni trg na račun delovnih mest in podjetij v Evropi. Tega ne smemo več sprejemati. Zato pozivamo Evropsko komisijo, naj čimprej predlaga zakonodajno zaščito, s katero bi ustavili kitajsko nakupovalno turnejo po Evropi in uveljavili enake konkurenčne pogoje v svetovnem gospodarstvu," je povedala Romana Tomc.

  Foto: ELS
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let