Romana Tomc: Velika previdnost pri sprejemanju novih članic kot posledica slabih izkušenj iz preteklosti

  Objavljeno: Ponedeljek, 12.02.2018    Rubrika: Sporočila za javnost
  RT
  Ena izmed osrednjih tem tokratnega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta je bila razprava o Strategiji Evropske komisije za Zahodni Balkan. Širitev EU na države bivše Jugoslavije že dolgo ni več vprašanje, kar nekaj držav je, ki se želi pridružiti skupnosti. 4 države bivše Jugoslavije so trenutno v pridružitvenem postopku, Bosna in Hercegovina ter Kosovo sta potencialni kandidatki: »Stabilnost na gospodarskem in varnostnem področju na območju Zahodnega Balkana je ključnega pomena za Evropsko unijo (EU) in Slovenijo. Težave, s katerimi se soočajo države kandidatke, so v tem trenutku še prevelike, da bi zadostile pogojem za vstop v EU. Prav gotovo je večja previdnost pri sprejemanju novih članic tudi posledica slabih izkušenj iz preteklosti, ko so se EU priključile države, ki v času pristopa še niso zaprle vseh odprtih vprašanj,« je ob robu razprave poudarila evropska poslanka Romana Tomc.

  V strategiji Evropske komisije je zapisano, da bodo morale balkanske države pred vstopom v Unijo izpolniti vsa potrebna merila in razrešiti vse bilateralne spore. »Eno izmed področij, ki novim državam predstavlja večje težave, je delovanje pravne države in pojav sistemske korupcije. Prav tako tudi vprašanje meja, kar se je izkazalo za problematično na primeru Slovenije in Hrvaške. Poudarki predstavnikov Evropske komisije, da je potrebno mejna vprašanja rešiti pred vstopom v EU, niso le opozorilo Hrvaški, ampak tudi nezaupnica Sloveniji, ki bi morala v času pristopnih pogajanj Hrvaške k EU vztrajati pri rešitvi tega vprašanja. S posledicami neustreznega ravnanja Slovenije se mora danes ukvarjati tudi Evropska komisija, kar povzroča precejšnje nezadovoljstvo,« dodaja Romana Tomc.

  Prav tako je danes v okviru razprav o prihodnosti EU, poslance Evropskega parlamenta nagovoril hrvaški predsednik vlade in bivši evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke, Andrej Plenković. Tudi on se je dotaknil vprašanja širitve na Zahodni Balkan in prizadevanj Hrvaške za vstop v Schengensko območje. Romana Tomc ob tem dodaja: »Prav gotovo gre napoved, da nobena od naslednjih kandidatk ne bo dobila zelene luči za vstop v EU, če ne bo imela rešenega vprašanja meje, v prid Hrvaški, saj ji Evropska komisija posredno sporoča, da bo le-ta igrala odločilno vlogo pri sprejemu novih članic s področja Zahodnega Balkana.«
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let