Slovenski in hrvaški evroposlanci iz EPP želijo jasno opravičilo Tajanija

  Objavljeno: Sreda, 13.02.2019    Rubrika: Sporočila za javnost
  Tajani EP
  Slovenski in hrvaški evroposlanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), največje skupine v Evropskem parlamentu, so v skupnem pismu od predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija zahtevali "jasno opravičilo in umik njegovih izjav", ki jih je podal na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb.

  V pismu predsednika parlamenta, ki sicer prav tako prihaja iz EPP, opozarjajo, da so njegove besede, naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija, naj živijo italijanski izgnanci", globoko užalile slovenske in hrvaške državljane in so v nasprotju s položajem, ki ga opravlja.

  "Vprašanje zmage nad fašizmom je civilizacijsko dejstvo, kot je tudi izkazovanje časti vsem nedolžnim žrtvam. Ne smemo pa pozabiti, da je treba imeti enako sočutje tako do žrtev komunističnega nasilja kot tudi do žrtev fašističnega nasilja," je zapisalo deset evropskih poslancev v pismu, ki so ga STA poslali iz pisarne EPP. Pismo je sicer zapisano v angleščini in hrvaščini, ne pa tudi slovenščini.
  Tajanija tudi opozarjajo, da je njegove besede mogoče razumeti kot ozemeljske pretenzije in tudi kot zgodovinski revizionizem. Drugih možnosti interpretacije pa ni, so zatrdili in zavrnili Tajanijevo ponedeljkovo opravičilo, da so bile njegove izjave narobe interpretirane.

  Predsednika Evropskega parlamenta so tudi pozvali, naj se jim "v imenu zgodovinske resnice pridruži pri obeležitvi spomina na krajih zločinov vseh totalitarnih režimov v Sloveniji in na Hrvaškem", da bi tako poslali skupno sporočilo, da se kaj takega ne sme nikoli več ponoviti.

  Pod pismo so se podpisali vsi slovenski evroposlanci iz EPP Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin (vsi SDS), Alojz Peterle (NSi) in Franc Bogovič, ter hrvaški Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić in Marijana Petir.

  Pismo najdete na spodnji povezavi.

  Foto: europarl multimedia
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let