Tomc: Brexit je postal sredstvo za politični boj, namesto, da bi bil cilj

  Objavljeno: Sreda, 18.09.2019    Rubrika: Sporočila za javnost
  20190320PHT32035_original
  Danes  poslanci na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, dober mesec pred datumom za izstop, ponovno razpravljajo o Brexitu. "Britanci so pred tremi leti z referendumom izkoristili možnost izbire. Čeprav je bil izid za večino presenečenje, je treba voljo ljudi spoštovati", meni Romana Tomc.

  Po napornih pogajanjih je bil sprejet sporazum, s katerim bi olajšali posledice izstopa za eno in drugo stran. Romana Tomc nadaljuje: "Politične akrobacije, ki jih tik pred iztekom roka uprizarjajo britanski politiki, kažejo na to, da so jim stvari ušle izpod nadzora. To najbolj škoduje ljudem in podjetjem, ki ob poplavi nezanesljivih in vsak dan drugačnih  informacij, ukrepajo po svoje."

  Odgovornost za kaotično stanje je prav gotovo na britanski strani, saj po treh letih pogajanj in tik pred 31. oktobrom še vedno nimamo jasne slike, kaj njihovi politiki sploh želijo. "Brexit je postal sredstvo za politični boj, namesto, da bi bil cilj. Vse kar bi morali britanski politiki narediti je, da bi spoštovali izid referenduma in zagotovili čim boljše pogoje za sodelovanje Združenega kraljestva z EU po izstopu. Ponovna pogajanja o vsebini sporazuma bi proces zavlekla v nedogled, zato se mi to ne zdi dobra rešitev. V končni fazi pa imajo v demokraciji zadnjo besedo ljudje. Njihova je izbira voditeljev, ki jim krojijo usodo," je povedala Romana Tomc.

  "Prav gotovo je na potezi Velika Britanija. Korak, ki bi ga lahko EU naredila za umiritev razmer, je možnost podaljšanja roka za izstop, ki pa bi moral biti podkrepljen z jasnimi zavezami. Mi v EU pa moramo narediti vse, da zaščitimo naše interese, naše državljane in naše vrednote. Na Otoku si zelo prizadevajo, da bi črno piko nalepili evropskim politikom, a bi si jo pravzaprav morali nadeti prav oni sami. Če pride do izhoda brez dogovora bodo namreč oni edini, ki bodo morali odgovarjati svojim državljanom", je zaključila Romana Tomc.

  Foto: Evropski parlament
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let