Preglednost porabe in spremembe Poslovnika Evropskega parlamenta

  Objavljeno: Četrtek, 31.01.2019    Rubrika: Stališča evropske poslanke
  1713
  Zavzemam se za pošteno poslovanje in pregledno porabo javnega denarja. Za jasna, pravična in transparentna pravila sem glasovala tudi pri obravnavi poročila o  spremembah Poslovnika Evropskega parlamenta. Pri preglednosti porabe javnih sredstev bi morali za prejemnike veljati enaki kriteriji, ne glede na to ali gre za evropska ali slovenska sredstva.  
   
  Ozadje:
   
  Predsedstvo Evropskega parlamenta, ki ga sestavljajo poslanci vseh parlamentarnih skupin, je odločilo, da bo glasovanje o spremembah poslovnika Evropskega parlamenta tajno. O tem, ali naj poslanska skupina ELS poda predlog za tajno glasovanje, smo razpravljali in tudi glasovali na sestanku skupine. Odločno sem podprla javno glasovanje, o čemer obstajajo dokazi. Žal mi je, da so prevladali glasovi poslancev, ki zagovarjajo drugačen način. Menim, da to ni bila dobra odločitev.
   
  Veseli me, da smo se poslanci, ki smo bili prisotni na današnjem plenarnem zasedanju, večinsko opredelili za preglednost. 
   
  Glede na to, da je bilo glasovanje tajno, nikoli ne bo mogoče vedeti, kdo od poslancev je glasoval za in kdo proti. Še posebej pa zavezanosti k preglednosti ne bodo mogli potrditi tisti, ki sploh niso glasovali. Tajnost ali odsotnost na glasovanju je priročen alibi, ki populističnim poslancem omogoča drugačno odločitev, kot jo sicer promovirajo v javnosti.  Romana Tomc   Foto: Flickr
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)