Vtisi o delu stažistov v Evropskem parlamentu - Ana Pasarič

  Objavljeno: Torek, 12.07.2022    Rubrika: Vtisi stažistov
  prenos
  Bruselj - mesto, ki zagotovo pusti vtis. Čeprav sem bila v evropski prestolnici že poprej, mi je devettedensko pripravništvo ponudilo novo izkušnjo življenja v velikem mestu.

  Kot pravnico me je zanimalo, kako se mednarodne odločitve sprejemajo v praksi. Možnost dela v Evropskem parlamentu je prišla kot nalašč, da »evropski mehurček« doživim tudi sama. Evropska unija zagotovo vpliva na življenje vseh nas. Pripravništvo mi je omogočilo pobližje spoznati aktualne evropske tematike. V ospredju so bila vprašanja ureditve okoljevarstvenega svežnja »Pripravljeni za 55« in soočanje  s posledicami rusko-ukrajinske vojne.

  Presenetila me je pestrost vseh tematik s katerimi se poslanci soočajo in so primorani o njih glasovati. Tako kot v nacionalnem parlamentu, so tudi tu poslanci razdeljeni po političnim skupinah, kjer se v sklopu sestankov oblikuje strankarsko prepričanje, hkrati pa na poslance s svojimi interesi pritiskajo tudi njihovi državljani. Včasih več ne veš, ali poslušaš špansko limonado ali sejo plenarnega zasedanja. Do zadnjega si v negotovosti, kateri gumb bodo poslanci pritisnili in kaj bo to pomenilo za nas, evropske državljane. Veseli me, da sem imela priložnost opravljati pripravništvo v pisarni Romane Tomc, za katero lahko iz prve roke povem, da je ena tistih, ki to delo opravlja s srcem in zagonom. Samo dobra diskusija lahko ponudi demokracijo, za to pa potrebujemo razumne politike tako na levi, kot tudi desni strani.

  Ta zapis bi želela izkoristiti kot poziv vsem bralcem, naj politike ne jemljejo za nepotrebno. Prav je, da smo informirani, kaj se dogaja z našo državo in skupnostjo Evropske unije. Na mestu je, da vemo, kdaj je dan samostojnosti in enotnosti, kdaj dan državnosti in katerega leta smo dobili evro. Mislim, da mi je stažiranje v Evropskem parlamentu prineslo ravno to-zavedanje pomembnosti določenih tematik in obenem kritičnega razmišljanja.

  Pravijo, da na mladih svet stoji. Pripravništvo bi priporočila vsakomur, ki bi želel začutiti utrip dela evropske institucije in morda preizkusiti samega sebe, kako se znajde izven domačega slovenskega okolja. Hkrati garantiram,  da ne bo zmanjkalo časa tudi raziskovanje Belgije in ugotavljanja pomena izraza »mreženje«.

  Zahvalila se bi pisarni gospe Romane Tomc za to enkratno izkušnjo. Ne dvomim, da nas poti skupaj pripeljejo še kdaj v prihodnje.
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)