Vtisi o delu stažistov v Evropskem parlamentu - Emmett Clarkson

  Objavljeno: Četrtek, 02.08.2018    Rubrika: Vtisi stažistov
  VTIS STAŽISTA slika
  Moji prvi vtisi so bili skladni s pričakovanji, saj sem se o delu v Evropskem parlamentu, še posebej o delu stažistov, pred prihodom obsežno pozanimal. Evropski parlament, kot institucija obsega enormne razsežnosti bodisi govorimo o infrastrukturi bodisi o organizaciji in obsegu delovanja. Parlamentarna infrastruktura zajema vse potrebno za celodnevno opravljanje dejavnosti, ob utrinkih prostega časa pa se zaposleni v lahko sprostijo v več restavracijah, fitnesu, savni, ali si privoščijo igro skvoša.
  Moj ključni cilj stažiranja je bil ugotoviti, kakšna je stopnja in vrsta dojemanja gospodarstva s strani parlamenta. Glavne ugotovitve, povezane s tem, zajemajo prepričanje, da je narejenega veliko, a se gospodarstvo večinoma tega ne zaveda, saj se direktiv enostavno ne bere, dokler ljudje ne menijo, da le-te posegajo v njihove svoboščine, oziroma večkrat, interese.
  Področja, na katerih sem pridobil največ informacij, so bila: prihodnost Evrope, kriptovalute, socialna zaščita, mobilnost v Evropski uniji in avtorske pravice. Prav tako sem se močno izobrazil na področjih krožne in trajnostne ekonomije. Med moje glavne obveznosti je spadalo udeleževanje na sejah Odbora za ekonomske in monetarne zadeve ter Odbora za zaposlenost in socialne zadeve, v katerih je Evropska poslanka Romana Tomc članica.
  Stažiranje kot izkušnja je nekaj, kar bi moral nekdo, ki se ukvarja z gospodarstvom ali politiko, vsekakor izkusiti. Gre za neposreden vpogled v delovanje institucije in raznolikost tovrstnega dela. Veliko je odvisno tudi od samoiniciative tako asistentov kot stažistov. Danes pripravljaš obrazložitve glasov na plenarnem zasedanju, naslednji dan te že na vse zgodaj čaka okrogla miza z bližnjimi žrtev koncerta v Manchestru (2017), nekaj ur za tem imaš možnost spremljati videokonferenco z ubežnim žvižgačem Edwardom Snowdnom, in še mnogo več. Obsežnost udejstvovanj in vključenosti, ki so na voljo, je edinstvena. Samo delo ponuja največ znanja o direktivah in pobudah, resolucijah, predlogih in poročilih, velik del vpogleda je omogočen tudi v povezavi s sodelovanjem institucij, torej Evropske centralne banke, Evropskega sveta, Evropske komisije in Parlamenta. Ob vsem tem naštete institucije sodelujejo z zunanjimi akterji, ki mnogokrat sodelujejo pri razpravah in izražajo mnenja iz prve roke.
  Kljub napornemu delovniku ostane med koncem tedna dovolj časa za izlete in ostale dogodivščine. Bruselj ima izvrstno geografsko lokacijo za popotnike, saj so v njegovi neposredni bližini Pariz, Luxembourg, Rotterdam, Amsterdam, Lile, prav tako je v samem mestnem jedru Bruslja vedno živahno, naj gre za raznovrstne javne prireditve, ali le vse možne trgovine z belgijskimi vaflji, krompirčkom ali čokolado.
  Ob tej izkušnji se iskreno zahvaljujem asistentom Maji, Mateji in Žanu, s pomočjo katerih je pričetek in vodenje tekom celotne izkušnje potekalo gladko, kot je le mogoče. V njihovi družbi je delo v pisarni bilo resnično raznoliko, nabito s pozitivno energijo in veseljem do dela. Prav tako so mi približali pogled na njihovo delo in s tem poglobili moje poznavanje tematik, ki se obravnavajo v pisarni. Največja zahvala gre Evropski poslanki Romani Tomc, ki mi je omogočila to izkušnjo.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)