Vtisi o delu stažistov v Evropskem parlamentu - Matic Zidarič

  Objavljeno: Ponedeljek, 03.12.2018    Rubrika: Vtisi stažistov
  Matic Zidarič
  V mesecu novembru sem imel v Bruslju priložnost opravljati delo stažista v pisarni evropske poslanke Romane Tomc. Kljub temu, da imam z tujino kar nekaj izkušenj, je bilo opisano delo nekaj popolnoma novega, nekaj kar sem vedel da mi bo pri gradnji svoje kariere še kako koristilo.

  Moje dnevne aktivnosti so vključevale raznovrstno delo v pisarni gospe Romane Tomc. Skupaj z njenima asistentkama v mesecu dni pomagaš pri pripravi vse potrebne dokumentacije, prav tako pa na vsake toliko časa na pomoč priskočiš tudi z močno zaželjeno skodelico kave :).

  Delo je vključevalo predvsem pripravljanje gradiv v skladu z agendami prihajajočih dogodkov, pisanje člankov za spletno stran ter raznovrstno pisarniško ter administrativno delo, katerega pri delu evropske poslanke nikoli ne zmanjka.
  Veliko dela je bilo usmerjenega k vprašanju migracijske krize oz. Marakeške deklaracije, katera me kot študenta magistrskega študija obramboslovja iz varnostnih vidikov zelo zanima. Poleg tega te delo v pozitivnem smislu prisili, da pozornost posvetiš tudi ostalim svetovnim problematikam, katerih danes zaradi medsebojne kompleksnosti ni mogoče jasno ločiti.

  Vsak dan sem bil vključen v širok spekter aktualnih tematik, ki oblikujejo dogajanje v mednarodni skupnosti. Glede na to, da je prvi teden, zaradi ti. “zelenega tedna” minil bolj mirno, sem zaradi dela, katerega sta mi določili asistentki Maja in Mateja, še vedno čutil nekakšen doprinos pisarni in poslankinemu delu. Obiskovanje zasedanj delovnih skupin, na katerih se razpravlja o najbolj perečih vprašanjih ter splošna vključenost v različne konference ti iz prve vrste pokažejo praktično delovanje tako pomembnega “evropskega stroja” kot je Evropski Parlament. Ogromno ljudi ne vidi, koliko dela in priprav je potrebnih v ozadju enega plenarnega zasedanja parlamenta, ali pa odbora. Mediji tega ne prikažejo. Vsakodnevno prisostvovanje ti omogoči, da na lastne oči vidiš kako poteka spoprijemanje z problemi in ustvarjanje boljše prihodnosti. Delo je zelo raznoliko. Ko se zaveš, da je delo hkrati tudi pomembno, ter da so rezultati tvojega dela lahko vidni na nečem večjem, je tudi kakšnea dodatne ura oddelana z veseljem.

  Ob tej izkušnji bi se v prvi vrsti rad zahvalil evropski poslanki, gospej Romani Tomc, za priložnost in izdano zaupanje, ter asistentkama Maji in Mateji, kateri sta imeli ogromno vlogo pri usmerjanju in nudenju pomoči pri samem delu. Zahvaljujem se jima za vso pomoč in potrpežljivost pri mojem delu.
   
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)