Vtisi o delu stažistov v Evropskem parlamentu - Polona Globočnik

  Objavljeno: Ponedeljek, 18.03.2019    Rubrika: Vtisi stažistov
  Polona
  Kljub temu, da Evropska Unija ključno vpliva na življenje vseh izmed nas, njeno delovanje in institucije večinoma bolj slabo poznamo. Zase lahko rečem, da si po sedmih letih šolanja v tujini, ki vključuje tudi brezplačne obiske zdravnika v drugih državah članicah in pogosto prečkanje meja, ne predstavljam, kako omejeno bi bilo moje življenje brez Evropske Unije. Izredno sem bila vesela, da sem bila izbrana za opravljanje stažiranja v pisarni gospe Romane Tomc in tako dobila možnost pobližje spoznati delovanje Evropskega parlamenta!

  Evropski parlament me je navdušil s pestrim izborom in aktualnostjo tem, s katerimi se poslanci ukvarjajo. Poleg tega poslanci kljub burnim diskusijam, kjer tisti najbolj temperamentni vpijejo in mahajo z rokami, skoraj vedno znajo doseči konsenz. Različnim političnim prepričanjem navkljub, v Evropskem parlamentu skoraj vedno zmaga zdrav razum.

  Čeprav so poslanci Evropskega parlamenta prav tako razvrščeni po evropskih političnih skupinah, katerih prepričanja zastopajo, morajo v prvi vrsti braniti interese lastne države, kar pa ni vedno lahko usklajevati. V pisarni gospe Tomc se je to pokazalo predvsem pri težavah z indeksacijo otroških dodatkov v Avstriji, v Evropski ljudski stranki pa so poslanci imeli precej različna mnenja tudi glede prihajajočega Paketa mobilnosti.

  V sklopu odbora za zaposlovanje in socialo, katerih del je poslanka Tomčeva, sem bila priča veliko zanimivim diskusijam. Vroča tema pogajanj so bili poleg Paketa mobilnosti tudi Brexit in pa odgovori na klimatske spremembe. V času prakse sem se dodobra soočila tudi s sestavo avstrijskega socialnega sistema,  o katerem sem se veliko naučila tudi sama.

  Po srečanjih na odborih in raznih ostalih dogodkih je bilo vedno prijetno opravljati delo tudi v pisarni. Sodelavci Mateja, Maja in Žan so me toplo sprejeli in me uvedli v vsakdanjik parlamenta. V pisarni so poskrbeli za sproščeno vzdušje, po drugi strani pa zagotovili, da dela nikoli ni zmanjkalo. Delo v pisarni je bilo izredno raznoliko, pogosto pa se je zavleklo tudi v večer.

  Evropski parlament je kraj, kjer se srečujejo kulture in ljudje iz vse Evrope. Kot stažistka sem imela priložnost spoznati ogromno zagnanih mladih in splesti kar nekaj prijateljskih vezi. V zelo lepem spominu mi bo ostalo tudi bivanje v SPC-ju.

  Rada bi se še enkrat lepo zahvalila gospe Romani Tomc za zaupanje, da sem lahko opravljala prakso v njeni pisarni, kljub temu, da nisem del njihove politične stranke. Pri delu v pisarni sem občutila veliko odgovornost, sploh ker nimam izkušenj s politiko, še manj pa z evropskimi institucijami. Občutek imam, da sem se v šestih tednih opravljanja prakse naučila ogromno stvari, ki mi bodo na vsak način koristile tudi v nadaljnjem življenju. Hvala lepa!
   
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)