Vtisi o delu stažistov v Evropskem parlamentu - Simona Molan

  Objavljeno: Sreda, 06.12.2017    Rubrika: Vtisi stažistov
  slika4
  Muhasto vreme, Atomium, dežela piva, vaflji, odlična čokolada so prve asociacije, ki jih dobimo ko pomislimo na Belgijo. Vendar pa je Belgija dežela, ki je mnogo več kot le turistična destinacija. Je srce Evrope, v kateri se dnevno razpravljajo in rešujejo najpomembnejši problemi in izzivi današnje Evropske unije. Je evropsko središče političnega dogajanja in odločanja.
   
  Delovna izkušnja, ki sem jo pridobila v pisarni evropske poslanke g. Romane Tomc je bila zame zelo dragocena, saj je spoznati delovanje političnega sistema ter evropskih institucij in prisostvovati razpravam o najbolj aktualnih tematikah na svetu, v praksi povsem nekaj drugega kot si lahko zamislimo oziroma naučimo iz teorije.
   
  Preko raznolikega dela, ki je zajemalo udeležbo na delovnih skupinah, odborih in seminarjih, pisanja člankov, zapisnikov, raziskovanja, itd. sem spoznala s kako različnimi problemi se soočajo države članice in koliko potrpljenja ter volje je potrebno, da se uskladijo vsi poslanci, institucije ter države, preden lahko uresničijo svoje predloge in jih implementirajo v zakonodajo. Zagotovim lahko, da delo poslancev tudi ni enostavno. Vsakodnevna zasedanja, priprave, raziskovanja, izjave za medije, zajtrki in kosila, ki so vse prej kot sproščujoči, terjajo veliko energije in zbranosti. Še posebej velik izziv predstavljajo ko se govori o pomembnih vprašanjih kot so migrantska kriza, prosta trgovina, Schengen, ki so skoraj na vsakodnevnem dnevnem redu in vplivajo na gospodarstva držav članic ter posledično na vse prebivalce Evropske unije.
   
  Izkušnja je bila odlična tudi iz vidika osebnega razvoja saj si postavljen pred povsem nove izzive, ki terjajo veliko raziskovanja ter tudi kreativnosti. Ne le na delovnem mestu ampak tudi v majhnih vsakdanjih situacijah. Vendar pa ti na koncu te izkušnje dajo veliko znanja, novih veščin ter samozavesti, ki bodo več kot koristna pri reševanju neznanih izzivov v prihodnje.  
   
  Kar pa je dodatno obogatilo mojo izkušnjo pa je bila slovenska skupnost, ki je v Bruslju močno povezana. S Slovenci, ki opravljajo podoba pripravništva ali dela smo se veliko družili, stkali prijateljske vezi, ter skupaj raziskali Bruselj ter okolico, ki je res čudovita.  
   
  Zahvalila bi se še enkrat g. Romani Tomc, ter asistentkama Maji in Mateji za to priložnost, ki mi je razširila obzorja, mi podala nov pogled na svet ter mi kot mladi osebi, ki šele vstopa na trg dela, pomagala pri samem osebnem razvoju in prihajajoči poslovni karieri. Za konec pa bi vsem, ki razmišljajo o podobnem pripravništvu ali izmenjavi svetovala naj se brez oklevanja odločijo zanjo in izkusijo kako deluje največji politični sistem Evropske unije znotraj. Izkušnja je res nepozabna in vsekakor koristna pri soočanju z bodočimi izzivov.

  Simona Molan
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let