Vtisi o delu stažistov v Evropskem parlamentu - Tadej Volarič

  Objavljeno: Torek, 08.05.2018    Rubrika: Vtisi stažistov
  IMG_4626
  Težko je v nekaj besedah strniti in opisati mesec dni trajajočo izkušnjo dela v Evropskem parlamentu, ki mi ga je omogočila evropska poslanka in članica politične skupine SDS/EPP Romana Tomc. Tudi izbira pridevnikov, s katerimi bi to izkušnjo na najlepši možni način povzel, je premajhna. 
  S stažiranjem v pisarni evropske poslanke sem pridobil izredne življenjske in delovne izkušnje, ki verjamem, bodo pozitivno vplivale na razvoj moje bodoče kariere. Delo je bilo raznoliko in zanimivo, vsekakor ne monotono, kot si marsikdo predstavlja stereotipno pisarniško in administrativno delo. Obiskoval sem srečanja skupine Evropske ljudske stranke (EPP), udeleževal sem se sej Odbora za ekonomske in monetarne zadeve in Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve, pisal sem zapisnike in poročila o sestankih, sledil sem aferi Cambridge Analytica, sledil sem težavam pranja denarja in financiranja terorizma v EU. Udeležil sem se dogodkov o umazanemu denarju in financiranju korupcije, sledil sem dogajanju na temo Putinovega trojanskega konja znotraj Evrope. V času plenarnega zasedanja v Strasbourgu sem pisal obrazložitve glasov in razrešnic. Dobil pa sem tudi priložnost prisostvovanja dogodkom, kjer sta nekdanji francoski predsednik Valery Giscard d'Estaing in aktualni predsednik Belgije Charles Michel predavala o bodočnosti Evrope. S tem, da sem raziskoval in poslušal aktualne politične teme, sem si ustvaril raznolike poglede na svet in poglobil svoje znanje, Evropski parlament pa poleg tega stažistu ponudi tudi delo v mednarodnem okolju in ustvarjanje profesionalnih stikov z ljudmi.
  Poslanci Evropskega parlamenta kreirajo rešitve na aktualne izzive ter pomenijo vez med državljani držav članic in Evropsko Unijo. Na primeru Romane Tomc sem spoznal, da je življenje poslancev naporno in da zahteva človeka na trdnih tleh vsako minuto dneva ter, da je uspešno delo poslancev odvisno tudi od dela asistentov in vseh članov pisarne.
  Bruseljska pisarna v 9. nadstropju, velike sejne sobe, vzdušje parlamenta in belgijski vsakdan so name pustili lepe spomine. Zato bi se rad najlepše zahvalil ge. Romani Tomc, za to neverjetno priložnost, za prijazne nasvete in za predano znanje. Hvala tudi njenim asistentom Maji, Mateji in Žanu, ki so mi bili vedno v pomoč in so ob delu ustvarjali pozitivno vzdušje.  
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)